Εισαγόμενα είναι, ως πλειονότητα, τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, καταδεικνύοντας την ανάγκη για κλιμάκωση των ελέγχων στα σύνορα και σχολαστικής τήρησης της διαδικασίας ιχνηλάτησης, ενώ την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα ξεσπάσματα στα Βαλκάνια και οι φωνές επιστημόνων που καλούν τον ΠΟΥ να αναθεωρήσει τις οδηγίες για τον Covid-19 καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι μεταδίδεται μέσω του αέρα.
Στατιστικά, η μείωση των κρουσμάτων σε επίπεδα κάτω των 10, μετά από 4ήμερο έξαρσης, κατεβάζει εκ νέου τον κινητό μέσο των τριών ημερών και το την ταχύτητα επιμόλυνσης στον πληθυσμό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα εισαγόμενα κρούσματα, είναι επίσης πολλαπλάσια των καταγεγραμμένων, δεδομένου ότι οι έλεγχοι που γίνονται είναι δειγματοληπτικοί, ενώ πολλοί τουρίστες δεν συμπληρώνουν αληθή στοιχεία στα έντυπα που τους δίδονται, με αποτέλεσμα η έκταση του προβλήματος να είναι παραπλανητική.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα καταγράφηκαν 9 κρούσματα της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά κανένα νέα θάνατο. Εξ αυτών, τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Επίσης, ένα εντοπίστηκε να στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3519, εκ των οποίων το 54.8% άνδρες αφορά άνδρες.
Τα 816 (23.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.933 (54.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Συνολικά. 11 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα σε ΜΕΘ. Η μέση ηλικία τους είναι 62 ετών. Πέντε (45.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 90.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. Εξήντα μία (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα και ηλικία 70 ετών και άνω.
Κλείνουν τα σύνορα με Σερβία-Τοπικά lockdown στην Ισπανία
Την αναστολή από αύριο, Δευτέρα, έως τις 15 Ιουλίου της πρόσβασης των Σέρβων υπηκόων στην Ελλάδα από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων που καταγράφεται στη χώρα, με το Βελιγράδι να έχει τεθεί σχεδόν σε καθολικό lockdown.
Η Γαλικία, η βορειοδυτική περιοχή της Ισπανίας, επέβαλε καραντίνα σήμερα σε περίπου 70.000 κατοίκους μιας κομητείας έπειτα από την έξαρση στα κρούσματα του κορωνοϊού που παρατηρήθηκε, μια ημέρα μετά την επιβολή τοπικού lockdown στην Καταλωνία.
Οι κάτοικοι της κομητείας Α Μαρίνα, κατά μήκος της βόρειας ακτής της Ισπανίας, στην επαρχία Λούγκο, δεν θα επιτρέπεται να φύγουν από την περιοχή από απόψε τα μεσάνυχτα μέχρι την Παρασκευή, δύο ημέρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές στη Γαλικία, στις 12 Ιουλίου.
Ο τοπικός υπουργός Υγείας Χεσούς Βάσκες Αλμουίνα είπε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ότι οι περισσότερες εστίες του κορωνοϊού συνδέονται με πολλά μπαρ στην περιοχή.
Μπρα-ντε-φερ στον ΠΟΥ για νέα μέτρα
Σε ανοικτή επιστολή προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία θα δημοσιευθεί σε επιστημονική επιθεώρηση την προσεχή εβδομάδα, 239 επιστήμονες από 32 χώρες επισημαίνουν στοιχεία που δείχνουν ότι μικρότερα σωματίδια στον αέρα μπορούν να προσβάλουν τους ανθρώπους, σύμφωνα με δημοσίευμα των NYT.
Είτε μεταφέρεται μέσω μεγαλύτερων σταγονιδίων που εκτοξεύονται στον αέρα είτε μέσω μικρότερων σταγονιδίων που εξέρχονται μέσω της αναπνοής και μπορούν να μεταφερθούν από την μία άκρη ενός δωματίου στην άλλη, ο κορωνοϊός μεταφέρεται αερογενώς και μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους αν εισπνευσθεί, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Αντίστοιχη έρευνα είχε δημοσιευθεί και παλαιότερα, αλλά είχε υποτιμηθεί, καθώς προερχόταν από την Κίνα. Τώρα, τα δεδομένα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει ουσιωδώς και παρόμοιες παρατηρήσεις καταγράφονται σε παγκόσμια κλίμακα.