Οργασμός διεργασιών και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, με στόχο την έναρξη νέου κύκλου διαπραγματεύσεων, εντάσσονται στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, με αναφορά στα ενεργειακά και γεωοικονομικό-γεωπολιτικό status στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την προοπτική εξουσιοδότησης του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέφ Μπορέλ, στην επικείμενη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 13 Ιουλίου, προκειμένου να εισέλθει σε εφ’ όλης της ύλης διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, αποκάλυψε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας προ δύο ημερών στην κρατική τηλεόραση.
Υπ΄αυτό το πρίσμα, η επίσκεψη του Ζόζεφ Μπορέλ τη Δευτέρα στην Άγκυρα, στόχο έχει να “πάρει τη θερμοκρασία” ώστε να παρουσιάσει όσο το δυνατόν πληρέστερα την κατάσταση και τα περιθώρια χειρισμών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν και στη συνάντηση που είχαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, στην Αθήνα.
Ειδικότερα, το Συμβούλιο των 27 ΥΠΕΞ (ΣΕΥ) στις 13 Ιουλίου θα αποφασίσει αν και κατά πόσον θα δώσει εξουσιοδότηση στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ και με ποιους όρους να διαπραγματευθεί με την Τουρκία τις σχέσεις της με την ΕΕ και τη συμπεριφορά της σε όλα τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής (και όχι μόνον) που επηρεάζουν και την ΕΕ και τα κράτη- μέλη της. Και αυτό σε συνάρτηση με όλα τα ομόφωνα Συμπεράσματα που Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πρόκειται για ισορροπιστική πρόταση που θέτει την ΕΕ στην προμετωπίδα, κάτι που επιδίωκε να αποφύγει η Άγκυρα, αλλά αποδέχεται τη λογική “όλα σε ένα” της Τουρκίας.
Αυτό τουλάχιστον δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα είναι το μοναδικό αντικείμενο «ελεύθερης συζήτησης» στο Συμβούλιο. Συζητείται ακόμα αν σ’ αυτό το πλαίσιο παρόντες θα είναι μόνοι οι υπουργοί ή ο καθένας θα έχει και ένα συνεργάτη του.
Όπερ σημαίνει ότι η ΕΕ, κινείται στην κατεύθυνση ομογενοποίησης των ανοιχτών μετώπων με την Τουρκία εντάσσοντας στο πακέτο τις προκλήσεις στο Αιγαίο, το κυπριακό, τα ενεργειακά, τη Λιβύη και τη Συρία. Μια τέτοια εξουσιοδότηση προϋποθέτει ομοφωνία και φαίνεται ότι η ιδέα προέρχεται και από τη Λευκωσία και από την Αθήνα, τις οποίες επισκέφθηκε εσχάτως ο κ. Μπορέλ. Και στις δύο περιπτώσεις ο Ισπανός επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τοποθετήθηκε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία για την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο και ιδιαίτερα για την οριοθέτηση των «αμφισβητούμενων» θαλάσσιων ζωνών.
Σ’ αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως δεν είναι τυχαία η προχθεσινή παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, με την οποία «επιτέθηκε» στην προεδρεύουσα αυτό το εξάμηνο Γερμανία, καλώντας την να δει «τι εκτρέφει» βάζοντας τα δικά της συμφέροντα και σχέσεις με την Τουρκία πάνω από την επιθετική Τουρκία και τις συνέπειες της σε βάρος χωρών-μελών της ΕΕ. Ο Πρόεδρος και ο ΥΠΕΞ υπολογίζουν στη θετική συμβολή της προεδρεύουσας Γερμανίας στη λήψη αποφάσεων/κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε προχθές (συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Open) «κλιμάκωση των ενεργειών της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα», ενώ σε άλλες συνεντεύξεις του (Politico, 6/6/2020) εισηγήθηκε πως «εάν η Τουρκία δεν ανασχέσει την επιθετικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να χάσει το καθεστώς της ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ…»