Υψηλά διατηρεί τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Γαλλία η Τουρκία, επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει το θέμα ως μοχλό πίεσης απέναντι σε ΕΕ και NATO, για να καταδείξει την ατζέντα του Παρισιού και να υποσκάψει τις προσπάθειες οικοδόμησης κοινού μετώπου στην ΕΕ.
Εμφορούμενος από αυτλο το πνεύμα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Πέμπτη ότι περιμένει από το Παρίσι «να ζητήσει συγγνώμη» για το πρόσφατο περιστατικό μεταξύ πλοίων των δύο χωρών, το οποίο είχε προκαλέσει και οξεία γαλλοτουρκική αντιπαράθεση στο ΝΑΤΟ.
Το Παρίσι είχε καταγγείλει τότε πως γαλλική φρεγάτα που επιδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου ύποπτου για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη, αποτέλεσε αντικείμενο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών πλοίων.
Μάλιστα, η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί είχε θέσει το συμβάν κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ενώ είχε εξαγγελθεί έρευνα για τη διαλεύκανσή του.
Το ζήτημα της Λιβύης έχει ανεβάσει στα ύψη τους τόνους μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, με τις δύο πλευρές να συγκρούονται το τελευταίο διάστημα συνεχώς και σε επίπεδο κορυφής, με εκατέρωθεν δηλώσεις από τους προέδρους Μακρόν και Ερντογάν.
Από την πλευρά της, η Γαλλία, τάχθηκε, εκ νέου με δηλώσεις της υπουργού Άμυνας, στο πλάι της Κυπριακής Δημοκρατίας, απέναντι στην Τουρκία.
Στο μεταξύ, όμως θέσει στις εξελίξεις είχε λάβει και η Γερμανία, με την Άγκελα Μέρκελ να δηλώνει από το κοινοβούλιο ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, να αναφέρεται στις κινήσεις της Τουρκίας που ανεβάζουν την ένταση και να δηλώνει πλήρη συνεργασία και στήριξη στις γαλλικές πρωτοβουλίες.