Οι ΗΠΑ, υπό την πίεση του Τραμπ και ενόψει των προεδρικών εκλογών ήραν νωρίς το lockdown, με αποτέλεσμα πολλές πολιτείες να βιώνουν νέο κύμα, ενώ σε εθνική βάση τα νέα κρούσματα στις 26 Ιουνίου ήταν περισσότερα από τις 24 Απριλίου. Στην Ευρώπη, οι χώρες επέβαλλαν περιοριστικά μέτρα νωρίς και δεν βιάστηκαν να τα άρουν, με αποτέλεσμα σήμερα να ανοίγει τις πύλες της σε 14 χώρες, αφήνοντας όμως εκτός ΗΠΑ, Ρωσία, Βραζιλία, Βρετανία και Τουρκία.
Ο κορονοίός και η ανταπόκριση των κυβερνήσεων, έθεσαν εξ αρχής ένα δίλημμα: Τί είναι σημαντικότερο για τον κόσμο, η διάσωση όσο περισσοτέρων ζωών ή θέσεων εργασίας; Από τα αποτελέσματα έρευνας της Edelman προκύπτει ότι στους Κινέζους ταιριάζει ο… Τραμπ
Στις 24 Απριλίου οι ΗΠΑ κατέγραψαν 36.738 νέα κρούσματα κορονοϊού, επίπεδο που θεωρήθηκε κορυφή του πρώτου κύματος, με τον Τραμπ να πιέζει έκτοτε για ταχεία επανεκκίνηση της οικονομίας. Στις 26 Ιουνίου όμως, οι τα νέα κρούσματα του Covid-19 έφτασαν τα 45,300 και πολλές πολιτείες επέβαλλαν εκ νέου περιοριστικά μέτρα.
Στο μεταξύ ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ, ο Άντονι Φαούτσι, είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους της πρόωρης άρσης των μέτρων, με αποτέλεσμα να πέσει στη δυσμένεια του Λευκού Οίκου. Τώρα αποδεικνύεται ότι είχε δίκιο.
Οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ άρχισαν πάλι να αυξάνονται, ωστόσο το νέο ξέσπασμα του κορονοϊού υπονομεύει τις προοπτικές άμεσης και δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας και κατ επέκταση τις προοπτικές επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, άλλωστε, προσπάθησε εξ αρχής να χρεώσει τις δικές του ευθύνες για την αργοπορημένη αντίδραση στην Κίνα και τον ΠΟΥ.
Η πολιτική αντιπαράθεση τα λήψη και τη διάρκεια των μέτρων πυροδότησε μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τις προτεραιότητες των κυβερνήσεων.
Παγκοσμίως, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Σουηδία, επικράτησε η λογική της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, πάνω από τις θέσεις εργασίας. Τώρα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι μεταξύ εκείνων που δρέπουν τους καρπούς των αποφάσεων αυτών, καθώς τα νέα κρούσματα έχουν μειωθεί σημαντικά και οι οικονομίες τους ανοίγουν με προσδοκίες για δυναμικό ριμπάουντ.
Η Edelman ανέλυσε τη στάση του κοινού και για τις δύο προσεγγίσεις σε ένα update του Βαρόμετρου Εμπιστοσύνης. Από τους 13.200 ερωτηθέντες που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση σε 11 χώρες, το 67% συμφώνησε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές,
ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι η οικονομία θα υποστεί μεγαλύτερη ζημιά και θα ανακάμψει πιο αργά. Το 33% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι σημαντικότερο για τις κυβερνήσεις να σώσουν θέσεις εργασίας και να επανεκκινήσουν την οικονομία, παρά να λάβουν μέτρα προφύλαξης των πολιτών.
Ανά χώρα
Η Ιαπωνία είχε το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που εκτιμούσαν ζωές σε σχέση με την οικονομική ανάκαμψη στο 76%. Το 66% των Αμερικανών δηλώνουν ότι η σωτηρία ζωών πρέπει να είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, ενώ το 34% πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στη διάσωση θέσεων εργασίας. Στην Κίνα, όπου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού. το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι αρχές πρέπει να επικεντρωθούν στη διάσωση των ανθρώπων, ενώ το 44% θέλει να ανοίξει ξανά η οικονομία, ανεξάρτητα από τον αντίκτυπο στους πολίτες, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο της έρευνας,