Στρατηγική εμπλοκής του NATO στην εν εξελίξει και εντεινόμενη αντιπαράθεσης με την Τουρκία ακολουθεί η Γαλλία, αναστέλλοντας τη συμμετοχή της στην επιχείρηση Sea Guardian στην Ανατολική Μεσόγειο, που έχει ως αποστολή την αναγνώριση πλοίων και την ανάσχεση απειλών.
Με την κίνησή της, η Γαλλία αποδυναμώνει και περιορίζει δραστική τη δυνατότητα συλλογής πληροφοριών από την ανατολική Μεσόγειο για το ΝΑΤΟ, καθώς η Γαλλία διέθετε -σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του NATO- το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων στην περιοχή. Παράλληλα, όμως, το Παρίσι στέλνει σαφές μήνυμα στον γενικό γραμματέα του NATO, αλλά και σε Βρετανία -που έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο- και στον Λευκό Οίκο, ότι η στρατηγική εκχώρησης ελέγχου και κυριαρχίας στην περιοχή στην Άγκυρα, δεν γίνεται αποδεκτή.
Πρόκειται για κίνηση υψηλής σημειολογικής, διπλωματικής και πολιτικής αξίας, η οποία έρχεται ενόψει της συζήτησης των ευρωτουρκικών σχέσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου και καθώς Αθήνα και Άγκυρα αναπτύσσουν έντονη διεθνή κινητικότητα και εδραιώνουν τις θέσεις τους στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η χώρα αποσύρει προσωρινά τη ναυτική της δύναμη που συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ με το όνομα “Sea Guardian”, η οποία βρίσκεται στα ανοιχτά της Λιβύης.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, το Παρίσι επιδιώκει «οι σύμμαχοι να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη».
Γαλλία έχει κατηγορήσει ευθέως την Τουρκία για συνεχείς παραβιάσεις του εμπάργκο και έχει χαρακτηρίσει την κυβέρνηση Ερντογάν ως βασικό εμπόδιο στην εξασφάλιση μιας εκεχειρίας στον λυβικό εμφύλιο
Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, το Παρίσι έστειλε την Τρίτη επιστολή στο ΝΑΤΟ γνωστοποιώντας την απόφασή του. Διευκρίνισε πάντως, ότι η αναστολή της συμμετοχής στην επιχείρηση Περιφρούρησης της Θάλασσας θα είναι προσωρινή.
Επήλθε, μάλιστα, ως συνέχεια της αναφοράς των ερευνητών του ΝΑΤΟ για το περιστατικό μεταξύ γαλλικών και τουρκικών φρεγατών στη Μεσόγειο, στις 10 Ιουνίου του 2020.
Όπως προκύπτει από το Infographic, η αναστολή της συμμετοχής της Γαλλίας, πρακτικά παγώνει την επιχείρηση Sea Guardian, καθώς το Παρίσι διέθετε το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων που απαιτούνταν.