Στην τελική ευθεία για την εδραίωση προξενείου στη Βεγγάζη βρίσκεται η Ελλάδα, μετά και τη σημερινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον πρόεδρο του, αναγνωρισμένου από τον ΟΗΕ, κοινοβουλίου της Λιβύης, Ακίλα Αλ Σάλεχ.
Σήμερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά τη Λιβύη, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής, όχι όμως και με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος φαίνεται ότι βρίσκεται σε δυσμένεια από καιρό.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «ΕΡΤ», οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός, καθώς και της έναρξης της πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Ο αιφνιδιαστικός χαρακτήρας και η αστραπιαία διάρκεια του ταξιδιού, καθιστούν σαφές ότι υπάρχει άλλη ατζέντα η οποία δεν αποκαλύπτεται για την ώρα. Η ανάγκη πάντως για εκ του σύνεγγυς και σε υψηλό επίπεδο διαβουλεύσεων, δείχνει αφενός ότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, αλλά και την ανασφάλεια που προκαλεί η υπερδραστηριοποίηση της Τουρκίας στην κατασκοπεία και τον ηλεκτρονικό πόλεμο.
Όπως αναφέρει στη δήλωση του ο Νίκος Δένδιας στην ατζέντα των συζητήσεων, βρέθηκε το ενδεχόμενο και οι προϋποθέσεις ρύθμισης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Βέβαια, μια τέτοια εξέλιξη σε αυτή τη φάση θα σήμαινε ότι το δημοκρατικά εκλεγμένο και αναγνωρισμένο κοινοβούλιο θα παρέκαμπτε την επίσης αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Τρίπολης (GNA). Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπό της παρούσες συνθήκες, χαρακτηρίζεται μάλλον απίθανο. Ωστόσο, θα ήταν εφικτό εφόσον υπήρχε ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και διαμόρφωση νέας κυβέρνησης.
Τέλος, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε την ανάγκη σύσφιγξης της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ εξέφρασε την πρόθεση της Αθήνας για λειτουργία ελληνικού προξενείου στη Βεγγάζη.
Σε κάθε περίπτωση η εδραίωση διπλωματικής αποστολής τη Βεγγάζη, που είχε προαποφασιστεί, αναμένεται να δώσει στην Ελλάδα μεγαλύτερη πρόσβαση στις εξελίξεις στην περιοχή και αμεσότερο δίαυλο επικοινωνίας.
Η δήλωση του Νίκου Δένδια
Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ, εδώ στη Λιβύη, τον Πρόεδρο του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα, του Λιβυκού Κοινοβουλίου, τον Aguila Saleh, ήδη επισκέπτη μας στην Ελλάδα.
Είχαμε την ευκαιρία να συμφωνήσουμε μαζί στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί η λιβυκή κρίση, που προϋποθέτει τη Διαδικασία του Βερολίνου και επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Αιγύπτιου Προέδρου Al-Sisi. Συμφωνήσαμε με τον Aguila Saleh ότι η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Η Ελλάδα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Ειρήνη» στη θάλασσα και είναι έτοιμη να βοηθήσει ακόμη περισσότερο.
Επίσης, πρέπει να πω ξεκάθαρα ότι, συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο Πρόεδρος Macron. Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες.
Από εκεί και πέρα συζητήσαμε για το μέλλον των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη. Συνεννοηθήκαμε για τη δυνατότητα να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές. Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής και μάλιστα ελληνικής προέλευσης.
Συζητήσαμε, επίσης, για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Sarraj-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010. Και, βεβαίως, είχα τη χαρά να ανακοινώσω στον Πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου την απόφαση του Κώστα Τασούλα, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, για την επαναλειτουργία της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Λιβύης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.