Το Πεκίνο πέρασε το νόμο Εθνικής Ασφαλείας χθες, γνωρίζοντας απριόρι τις αντιδράσεις της Δύσης, έχοντας σενάρια εξελίξεων και προετοιμασία για την επόμενη ημέρα. Ο Σι Ζινπίνγκ, θεώρησε σε αυτή τη φάση ότι η απώλεια διεθνούς κεφαλαίου είναι διαχειρίσιμη, ή προτιμητέα, έναντι ενδεχόμενης αμφισβήτησης στο εσωτερικό.
Υπ΄αυτό το πρίσμα, οι εντάσεις και διαμαρτυρίες της ΕΕ, οι απειλές Τραμπ και Πομπέο για άρση του ειδικού καθεστώτος και ενδεχόμενες κυρώσεις στο Χονγκ Κονγκ ή ακόμα και κατά της Κίνας, δεν θα μπορούσαν να ανακόψουν την πορεία αυτή. Τουναντίον, τέτοιες, υψηλών τόνων, αντιπαραθέσεις με το Πεκίνα, με δεδομένη την πολιτική φιλοσοφία των Κινέζων, θα μπορούσαν να εξαναγκάσουν το χέρι του Σι, ώστε να μη φανεί αδύναμος έναντι της Δύσης. Για το διεθνή παράγοντα, η δυναμική αντίδραση ήταν μονόδρομος, ώστε να διατηρήσει και να προστατεύσει τα ερείσματα που διαθέτει στο Χονγκ Κονγκ και την προνομιακή πρόσβαση που εξασφαλίζουν στην Κίνα. Ωστόσο, άπαντες γνώρζαν απριόρι τα όρια της αντίδρασης και την αντ
Οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητες είναι έντονες, αλλά απολύτων αναμενόμενες, Ήδη οι υπουργοί Εξωτερικών των G7 και η Βρετανία κάλεσαν το Πεκίνο να μην εφαρμόσει τον συγκεκριμένο νόμο, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «απλώνει το χέρι» της κινεζικής εξουσίας στα εσωτερικά του Χονγκ Κονγκ. Στον ΟΗΕ, 27 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιαπωνίας, κάλεσαν την Κίνα να επανεξετάσει αυτόν τον νόμο ο οποίος, σύμφωνα με αυτούς, «απειλεί» τις ελευθερίες σε αυτό το αυτόνομο έδαφος.
Το μέγεθος και η ένταση των αντιδράσεων του διεθνούς παράγοντα, σε αυτή τη φάση, αποτελούν πολιτικό κεφάλαιο που συσσωρεύει ο Σι στο εσωτερικό, καθώς προωθεί τον μετασχηματισμό της Κίνας και την ένταξή της στο διεθνές σύστημα.
Από την άλλη πλευρά, η εγκάθετη του Πεκίνου, κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ δήλωσε πως ο νέος νόμος είναι «το πιο σημαντικό γεγονός» για το Χονγκ Κονγκ μετά την επιστροφή του στην κυριαρχία της Κίνας το 1997.
Σε κάθε περίπτωση, ο νέος νόμος Εθνικής Ασφαλείας ψηφίστηκε από το εθνικό κογκρέσο και αποτελεί πλέον πραγματικότητα. Η ενεργοποίησή του, τήρησή του και οι συνεπακόλουθες επιπτώσεις του, όμως, αποτελούν πλέον εργαλεία στα χέρια του Σι Ζινπίνγκ.
Ο νόμος, το περιεχόμενο του οποίου δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, προβλέπει επίσης την ίδρυση από το Πεκίνο μιας υπηρεσίας για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, την ώρα που η αντιπολίτευση στην πρώην βρετανική αποικία εκφράζει φόβους για πρωτοφανή περιορισμό των ελευθεριών στην πόλη.
Ο νέος νόμος φαίνεται ότι επιχειρεί να φιμώσει την αντιπολίτευση στο Χονγκ Κονγκ, καθώς προβλέπει -μεταξύ άλλων- ότι η κινεζική δικαιοσύνη έχει δικαιοδοσία για «σοβαρές» παραβιάσεις της ασφάλειας, ενώ επιβάλει ποινή ισόβιας κάθειρξης για εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας.
Η Κίνα, ωστόσο, δεν κατάφερε να περάσει, στο Χονγκ Κονγκ, νόμο για την αυτόματη έκδοση κατηγορουμένων που εκζητούνται από άλλες περιοχές της Κίνας, ενώ ως απόρροια των αντιδράσεων τα φιλοκυβερνητικά κόμματα καταποντίστηκαν στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές στο Χονγκ Κονγκ.
Ο νέος νόμος για την Εθνική Ασφάλεια, ωστόσο, πέρασε στο Πεκίνο και όχι στο Χονγκ, ειδοποιός διαφορά. Η Κίνα, με τον τρόπο αυτό δείχνει ότι ασκεί πλήρη έλεγχο στο Χονγκ Κονγκ και ότι το σύστημα “Μια χώρα, δύο συστήματα”, εφαρμόζεται κατά το δοκούν, με εστίασε στο πρώτο συνθετικό.
Ταυτοχρόνως, η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας και οι αρχές του Χονγκ Κονγκ θα μπορούν να ζητήσουν να παραπεμφθεί κάποια υπόθεση στην ηπειρωτική Κίνα και σε αυτήν την περίπτωση την έρευνα θα αναλαμβάνει η Ανώτατη Λαϊκή Εισαγγελία και η δίκη θα διεξάγεται στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κίνας. Οι ηγέτες ή οι δράστες σοβαρών αδικημάτων θα τιμωρούνται με την ποινή των ισοβίων ή, το ελάχιστο, με κάθειρξη 10 ετών.
Εκτός δικαιοδοσίας του Χονγκ Κονγκ η νέα υπηρεσία ασφαλείας
Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δεν θα έχει δικαιοδοσία στην υπηρεσία εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ και στο προσωπικό της, όταν ασκεί τα καθήκοντα που προβλέπονται από τον νόμο.
Για ορισμένες υποθέσεις που αφορούν την εθνική ασφάλεια η δίκη θα μπορεί να γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς ενόρκους στο Χονγκ Κονγκ, εφόσον διακυβεύονται κρατικά μυστικά. Η παρέμβαση αυτή του Πεκίνου συνάντησε αντιδράσεις και στις ΗΠΑ, με τον Λευκό Οίκο να αποσύρει τα ειδικά καθεστώτα οικονομικών συναλλαγών με το Χονγκ Κονγκ για τον λόγο αυτό.