Έντονο παρασκήνιο και δύσκολες πολιτικές ισορροπίες κρύβονται πίσω από τη “λευκή λίστα” της ΕΕ, με τις χώρες για τις οποίες ανοίγουν τα σύνορα, η οποία αποτελεί μεν τη γενική κατεύθυνση, δεν είναι ωστόσο δεσμευτική, καθώς δεν εκδόθηκε με τη μορφή ντιρεκτίβας, αλλά ως συμβουλευτικό κείμενο-πρόταση της Κομισιόν.
Η λίστα, είναι προσωρινή και υπό διαρκή επεξεργασία με 15ήμερες αναθεωρήσεις, έτσι ώστε να αξιολογούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα και να μην εμπεδώνεται η αίσθηση αναίτιου αποκλεισμού. Ακόμα, κι έτσι, όμως, οι αντιδράσεις στις αποκλεισμένες χώρες είναι μεγάλες, οι επιπτώσεις σε τουριστικές χώρες επίσης δυσβάσταχτες, ενώ ο κίνδυνος να εδραιωθεί μια νέα κουλτούρα προτίμησης, βασισμένη στην αποδοχή, είναι υπαρκτός.
Σε πρώτη φάση, εκτός ΕΕ, μένουν οι πολίτες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Βραζιλίας. Ωστόσο, αν οι ίδιοι άνθρωποι ταξιδέψουν transit μέσω τρίτης -αποδεκτής- χώρας, τότε, στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν θα έχουν πρόβλημα εισόδου. Όσον αφορά στην Ελλάδα, απαγορεύεται η απευθείας είσοδος πολιτών από απαγορευμένες χώρες, αν όμως οι ίδιοι ταξιδεύσουν με ενδιάμεσο σταθμό, τότε απλώς διατηρούνται τα στοιχεία τους και ο τόπος διαμονής, από το φυλλάδιο που συμπληρώνουν.
Στο πολιτικό σκέλος της “λευκής λίστας” ο αποκλεισμός των περισσοτέρων χωρών βασίζεται μεν σε κοινά αποδεκτά επιδημιολογικά δεδομένα, έχει όμως και άλλες απολήξεις. Η ΕΕ, παραμένει κλειστή για την Κίνα, αλλά λόγω του lockdown έχει επιβάλλει το Πεκίνο. Η απόφαση της ΕΕ να εντάξει την Κίνα στη “λευκή λίστα”, αλλά όχι τις ΗΠΑ, αποτελεί σαφές μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ. Οι ΗΠΑ, παραμένουν, για την ώρα, στη black list, καθώς το δεύτερο κύμα φαίνεται αρκετά έντονα. Πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ρωσία, ενώ η Βραζιλία είναι η χώρα με το εντονότερο, αρχικό ξέσπασμα. Πιο θολά είναι τα πράγματα για την Τουρκία, η οποία αναμένεται να συμπεριληφθεί στην επόμενη αναθεώρηση, σε 15 ημέρες, αλλά παρέμεινε εκτός στην πρώτη φάση, καθώς συζητούνται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι διμερείς σχέσεις και η ελληνική πλευρά πίεζε για “ένα μήνυμα” στην Άγκυρα.
Στη λευκή λίστα περιλαμβάνονται ο Καναδάς, η Αυστραλία (όπου υπάρχουν ενδείξεις δεύτερου κύματος), η Αλγερία, η Γεωργία, η Ιαπωνία, το Μαυροβούνιο η Νέα Ζηλανδία, η Τυνησία, η Ρουάντα, η Σερβία, η Νότια Κορέα, η Ταϊλάνδη και η Ουρουγουάη. Επίσης, περιλαμβάνονται τα κρατίδια του Βατικανού, η Ανδόρα, το Μονακό και το Σαν Μαρίνο. Η Κίνα περιλαμβάνεται μεν στη λίστα, υπό την αίρεση όμως, ότι και εκείνη θα ανοίξει τα σύνορά της.