Προειδοποιητικές βολές κατά της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται ότι ρίχνει το Βερολίνο, καθώς το γερμανικό, κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, η Deutsche Welle, επαναφέρει μετ επιτάσεως το ζήτημα της επαναπροώθησης προσφύγων δια θαλάσσης και μάλιστα το κλιμακώνει, κατηγορώντας το Λιμενικό Σώμα για ενεργό σαμποτάζ σε βάρκες, με δημοσίευμα που προβλήθηκε στα γερμανικά, αγγλικά, ελληνικά και… τουρκικά!
Το δημοσίευμα, με τίτλο: “Μασκοφόροι επιτίθενται σε πρόσφυγες στο Αιγαίο“ πιάνει το νήμα του προσφυγικού (για τους Γερμανούς παραμένει Refugee Crisis και όχι Migration Crisis, όπως επιχείρησε να την αναβαπτίσει η ελληνική κυβέρνηση), από μια ιστορία, η οποία έγινε γνωστή μέσω της δημοσίευσης ενός video με μασκοφόρους που επιχειρούν να σαμποτάρουν βάρκα μεταναστών που κατευθύνεται στη Λέσβο, ενώ η έκκληση των επιβαινόντων καταγράφηκε στην ιδιωτική γραμμή βοήθειας AlarmPhone.
Η DW, όμως, πάει το θέμα αρκετά παραπέρα, αποδεικνύοντας ότι οι άνδρες που βούλιαξαν το σκάφος είναι της ελληνικής ακτοφυλακής, μέσω της ανάλυσης των εικόνων από το σκάφος που επέβαιναν, το οποίο αν και δεν είχε διακριτικά (ήταν φουσκωτό) εν τέλει αποδείχθηκε ότι ήταν μέρος παρτίδας σκαφών που χρησιμοποιεί το Λιμενικό Σώμα.
Το θέμα δεν είναι νέο, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο δημοσίευμα, η συγκεκριμένη ιστορία έχει γίνει viral από τις 4 Ιουνίου, όταν και το video αναρτήθηκε στο Twitter.
?THREAD: Are Greek coast guard forces deliberately sabotaging refugee boats on the high seas to push them back to Turkey, away from the Greek island of #Lesbos? Our @dwnews investigation started with this video from June 4. pic.twitter.com/IO2jWr46Bp
— Birgitta Schülke (@BirSchuelke) June 29, 2020
Η ελληνική κυβέρνηση, στο μεταξύ, έχει ισχυριστεί ότι αντίστοιχες καταγγελίες ήταν fake news, γεγονός που τώρα, τη φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς θα πρέπει να υπερασπιστεί τους ισχυρισμούς της απέναντι στη DW… Η ανάδειξη ενός τέτοιου θέματος, που απηχεί και τις καταγγελίες της Άγκυρας, κατά της Ελλάδας, σε αυτή τη φάση, είναι προφανές ότι δεν είναι απόρροια της “ευαισθητοποίησης” της Γερμανίας, αλλά αποτελεί μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα γενικότερα.
Η συγκυρία που εγείρεται το θέμα, το Μέσο που το αναδεικνύει και η δυναμική που προσλαμβάνει το θέμα, δεν μπορεί παρά να προκαλέσει προβληματισμό για ενδεχόμενες σκοπιμότητες. Ταυτόχρονα, το Der Spiegel σε άρθρο-άποψης διαπίστωνε ότι “σπάει ο πάγος” μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν και ότι υπάρχουν περιθώρια συζήτησης και προσέγγισης των δύο πλευρών, ήτοι διαπραγμάτευσης.
Η σύμπτωση των δυο δημοσιευμάτων, σε δύο Μέσα Ενημέρωσης, η αξιοπιστία των οποίων δεν αμφισβητείται, δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί τυχαία. Πόσο μάλλον ενόψει της Συνόδου Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για 16-17 Ιουλίου και όπου θα συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, υπό τη σκιά της κλιμακούμενης προκλητικότητας της Άγκυρας έναντι Ελλάδας και Κύπρου, ενώ την ίδια στιγμή εντείνει τη στρατιωτικής εμπλοκή και παρουσία στη Λιβύη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι χθες, που συναντήθηκε η Άγκελα Μέρκελ με τον Εμάνουελ Μακρόν, το Βερολίνο τηρούσε σιγήν ιχθύος, παρά τις κραυγές αγωνίας από Αθήνα και Λευκωσία για τις τουρκικές προκλήσεις και τη δημόσια αντιπαράθεση Μακρόν-Ερντογάν για τη Λιβύη. Συνεπώς, τα δημοσιεύματα, πριν από το δείπνο εργασίας Μέρκελ-Μακρόν και ενόψει της Συνόδου Κορυφής, φαίνεται ότι προσδιορίζουν, εν μέρει, το πλαίσιο που θα κινηθεί το Βερολίνο στη συζήτηση για την προοπτική των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.
Το άρθρο, αποτελεί τροχιοδεικτική βολή, καθώς το ζήτημα καθίσταται πλέον διεθνές, ευρωπαϊκό και δύναται να πλήξει καίρια το προφίλ της Ελλάδας, μεσούσης της τουριστικής περιόδου.