Γέφυρες με την Τυνησία, προκειμένου να ενισχύσει το γεωοικονομικό εκτόπισμα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη γεωπολιτική αξία της εντός της ΕΕ, ρίχνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, που επισκέφθηκε σήμερα στην Τυνησία και συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Νουρεντίν Εράι, συζήτησε την προοπτική αποκατάστασης της σταθερότητας στην περιοχή, μέσω της επίτευξης ενδολυβυικής πολιτικής λύσης, καθώς για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με αιχμή του δόρατος την οικονομία.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπεγράφη συμφωνία για τις θαλάσσιες μεταφορές.
Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν κατάφερε να πάρει στήριξη, ούτε κατανόηση για τα προβλήματα με την Τουρκία, ένδειξη της ισχυρής επιρροής που διαθέτει η Άγκυρα στη μικρή βορειαφρικανική χώρα.
Τι είπαν Δέδιας-Εράι
Η κατάσταση στη Λιβύη δεν είναι εύκολη, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, καθώς η αστάθεια σε αυτήν τη γειτονική χώρα έχει σοβαρές συνέπειες, ειδικά που η Λιβύη αποτελεί για την Τυνησία μια χώρα πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό, τόνισε ο Τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών Νουρεντίν Εράι μετά τη συνάντησή του με Νίκο Δένδια.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας προέταξε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Λιβύη, με γνώμονα τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και της βούλησης του λιβυκού λαού.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη Λιβυή να συναινέσουν για να επιτευχθεί μια ενδολιβυκή πολιτική συναίνεση και διαμήνυσε πως η Τυνησία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση ή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.
Παράλληλα, εξέφρασε τη βούληση της χώρας του να βοηθήσει τους Λίβυους να οικοδομήσουν πολιτική συναίνεση. Υπογράμμισε μάλιστα πως η Τυνησία ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση.
Επιπλέον, ο Νουρεντίν Εράι είπε πως μαζί με τον κ. Δένδια εξέφρασαν την επιθυμία να απευθύνουν πρόσκληση σε διάφορους φορείς της Μεσογείου προκειμένου να καταστεί η ευρωμεσογειακή περιοχή ένας χώρος σταθερότητας και κοινής ευημερίας.
Στο σημείο αυτό, ανέδειξε και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως φιλική, δημοκρατική χώρα και κράτος-μέλος της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας τόνισε πως η συνάντηση με τον Νίκο Δένδια επικεντρώθηκε στους τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυσή τους, ιδίως στον οικονομικό τομέα για καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των ευκαιριών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε επίσης ο Νουρεντίν Εράι και στη συνεργασία Ελλάδας και Τυνησίας εντός του ευρωμεσογειακού χώρου.
Τέλος, ο Τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην υπογραφή της συμφωνίας για τις θαλάσσιες μεταφορές, τονίζοντας πως στοχεύει στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.