Πόρισμα που κατηγορεί την Wirecard για απάτη, πλαστογράφηση βιβλίων και χτίζει τη νομική βάση για την απαγγελία κατηγοριών ακόμα και για συνωμοσία, εξέδωσε η EY, η εταιρία που έχει επί αρκετά χρόνια την ευθύνη εποπτείας των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και πρακτικών της γερμανικής Fintech.
Από τη Wirecard φαίνεται ότι έχει υπεξαιρεθεί ποσό της τάξης των 2 δισ. ευρώ, το οποίο τώρα οι αρχές φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είτε έχει εντελώς εξαφανιστεί, είτε δεν υπήρξε ποτέ και ήταν πλασματική η αρχική λογιστική καταγραφή του.
Η EY αν και είχε επί χρόνια την ευθύνη για τις οικονομικές καταστάσεις και τις πρακτικές της Wirecard εν τούτοις μόλις την περασμένη εβδομάδα και μετά από μπαράζ δημοσιευμάτων των Financial Times, υπαναχώρησε και δεν υπέγραψε τις λογιστικές καταστάσεις της εταιρίες, προκαλώντας τη βαθύτερη διερεύνηση του θέματος.
Συνεπώς, η τακτική της EY εστιάζεται στον περιορισμό του δικού της ρίσκου, από την έκθεση στη Wirecard και όχι σε ανησυχία και προσπάθεια προειδοποίησης, αρχών και επενδυτών, όπως επιχειρεί να το προωθήσει.
Η υπόθεση Wirecard και το βάθος εμπλοκής της EY, που ανήκει στις big four, αναμένεται να ανοίξουν εκ νέου τη συζήτηση για τον ρόλο των ελεγκτικών εταιριών, τη λογοδοσία τους και εν τέλει τον ίδιο τον μηχανισμό διασφάλισης της αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των κεφαλαιαγορών.
Το σκάνδαλο της Wirecard θα μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη λογιστική απάτη στη Γερμανία, την οποία η EY συνυπέγραφε για 10 συναπτά έτη, ξεκινώντας από το 2007, όταν και μετά από μήνυση για παραπλανητικά οικονομικά στοιχεία, προς τη διοίκηση της εταιρίας, ανέλαβε να εξετάσει τα δεδομένα και με την υπογραφή της απάλλαξε τη διοίκηση από κάθε υποψία και.., ανησυχία.
Στα χρόνια που ακολούθησαν η Wirecard εξελίχθηκε από μια εταιρία αιχμής, στον χρηματοοικονομικό τομέα, στην αιχμή του δόρατος στον κλάδο του Fintech, αποκτώντας μάλιστα και θέση στον Dax-30. Για την επίτευξη όλων αυτών, η υπογραφή της Wirecard ήταν κρίσιμης και καθοριστικής σημασίας.