Στο άρθρο που ακολουθεί ο Επίτιμος Δντης Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Πρ. Πρόεδρος Ομάδας “Ενέργεια” Συμβουλίου ΕΕ, Χαράλαμπος Πίππος, αναδεικνύει πτυχές του ενεργειακού υπόβαθρου της υπό διαμόρφωση γεωοικονομικής και γεωπολιτικής ισορροπίας στην περιοχή, που διαφοροποιούν την αντίληψη για τη δυναμική της Ελλάδας στην περιοχή, αναδεικνύοντας τον από καιρό δρομολογημένο ρόλο της, ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή.
Του Χαράλαμπου Πϊππου*
Η επίλυση αυτής της εκκρεμότητας, ιδίως την τρέχουσα περίοδο, θα είναι βαρύνουσας γεωστρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας, υπό το φως των τελευταίων, προκλητικών και παράνομων, ενεργειών της Τουρκίας, σε αγαστή συνεργασία με την Κυβέρνηση της Λιβύης.
Η επίλυση αυτής της μεγάλης γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής εκκρεμότητας αναφορικά με τον καθορισμό μιας από κοινού αποδεκτής συμφωνίας επί των ορίων των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, πάντα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, θα ακυρώσει στην πράξη τα ήδη συμφωνηθέντα παράνομα όρια των ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, αφαιρώντας από την Τουρκία ένα ουσιαστικό στρατηγικό πλεονέκτημα που τη διευκολύνει να αποτελεί σήμερα τον ‘ταραξία” στη ΝΑ Μεσόγειο.
Παράλληλα, η εν λόγω συμφωνία υψίστης σημασίας μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου που πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν με τη πολύτιμη στήριξη πρωτίστως των ΗΠΑ, επικουρούντων του Ισραήλ, της Κύπρου και της Γαλλίας, θα ενισχύσει κaι θα επιτρέψει, παράλληλα, να υλοποιηθούν απρόσκοπτα το συντομότερο εντός της προσεχούς δεκαετίας, τα δύο μεγάλα ενεργειακά έργα υψίστης γεωστρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση στη ΝΑ Μεσόγειο.
Τουτέστιν αφενός ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed με την θεμελιώδη πολιτική οικονομική και στρατιωτική επικουρία της πλέον πρόσφατης ιστορικής και πολύτιμης Αμερικανικής Νομοθετικής Πρωτοβουλίας “EastMed Act” και αφετέρου η στρατηγική γραμμή ηλεκτρικής διασύνδεσης “EurοAsia Interconnector” από τη Hadera του Ισραήλ προς Κύπρο, Κορακιά Κρήτης και εκείθεν στη ελληνική ενδοχώρα και δι εκείνης στην Ιταλία και τις αγορές της Δύσης.
Τα ανωτέρω, σε κρίσιμο συνδυασμό αφενός με
- την επικείμενη ολοκλήρωση και έναρξη λειτουργίας του Ανεξάρτητου Διεθνούς Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP, έργου επίσης τεράστιας γεωστρατηγικής, σημασίας για την υλοποίηση του λεγόμενου “Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου” της Ε. Ένωσης και συνακόλουθα για τις ΗΠΑ και τη Δύση ολόκληρη και αφετέρου
- με την ήδη ολοκληρωμένη και λειτουργούσα γραμμή ηλεκτρικής διασύνδεσης Τουρκίας – Ελλάδας από τη δεκαετία του 2010, δια της οποίας και μόνο αυτής η Τουρκία μπορεί να διασυνδεθεί συμβατά με το Κεντρικό Ευρωπαϊκό Ηλεκτρικό Σύστημα, εξαρτώμενη, έτσι, κατά τούτο, πλήρως από την Ελλάδα και συνακόλουθα, ξανά από την Ε. Ένωση και τη Δύση ολόκληρη,
προσδίδουν ζωτικές γεωπολιτικές-γεωστρατηγικες δυνατότητες και αδιαμφισβήτητη ενεργειακή ισχύ-κλειδί στη χώρα μας, για τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ε. Ενωση, τα Βαλκάνια και τη ΝΑ Μεσόγειο, με ότι αυτά συνεπάγονται για την ενίσχυση της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού της Δύσης. Επίσης, οι συνέργειες αυτές, συμβάλλον καθοριστικά στον περιορισμό της ενεργειακής της εξάρτησης από την Ανατολή και τη Μέση Ανατολή, με παράλληλη ενίσχυση της συνεργασίας, ειρήνης και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
*Επίτιμος Δντης Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Πρ. Πρόεδρος Ομάδας “Ενέργεια” Συμβουλίου ΕΕ,