Έντονο παρασκήνιο που κυοφορεί ραγδαίες εξελίξεις αποκαλύπτουν διαρροές από κυβέρνηση και αντιπολίτευση τις τελευταίες ώρες, καθώς οι πολύπλευρες πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα φαίνεται να έχουν καταστεί αφόρητες, με την κυβέρνηση να ζητά συναίνεση και να απειλεί με εκλογές σε περίπτωση που δεν τη λάβει.
Περιστατικά που μέχρι προ λίγων ωρών φαινόταν ασύνδετα μεταξύ τους, τώρα φαίνεται ότι εντάσσονται στην ίδια πολιτική αλυσίδα, που οδηγεί είτε σε συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων για τα εθνικά θέματα, είτε σε εκλογές, ή ακόμα και σε… συναινετικές εκλογές.
Η εικόνα των διαπραγματεύσεων στην Αίγυπτο, όπου βρέθηκε και υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ήταν εν γένει αποκαρδιωτική, λόγω των απαιτήσεων που εγείρονται από το Κάιρο, του οποίου η διαπραγματευτική ομάδα πρόσκειται σε φράξια των Αδελφών Μουσουλμάνων, που συνεχίζει να δρα εντός της κυβέρνησης.
Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες, νέες πληροφορίες, όπως αυτές εμπεριέχονται σε σενάριο σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, που δημοσιεύει ο Βασίλης Σκουρής στο ieidisis.gr, καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση διερευνά ενδεχόμενο να υπαναχωρήσει σε πολλά σημεία προκειμένου να οριοθετήσει τμηματικά ή και συνολικά ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ώστε να οδηγηθεί στο επόμενο στάδιο με την Τουρκία, έχοντας δημιουργήσει δυναμική συμφωνιών και να αποφεύγει τη διαφαινόμενη κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του έγκριτου δημοσιογράφου, η κυβέρνηση έχει ενημερώσει σχετικά τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να προχωρήσει σε συμφωνία με την Αίγυπτο.
Βέβαια, ακόμα και σε περίπτωση συναίνεσης της μείζονος αντιπολίτευσης, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα τα δύο μεγάλα κόμματα, ή και ολόκληρο σχεδόν το κοινοβούλιο θα μπορούσαν να διαχειριστούν τον πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο μας κακής συμφωνίας, υπό τη λογική ότι “μια κακή συμφωνία είναι καλύτερη από καθόλου συμφωνία”.
‘Ετσι, φαίνεται να βρίσκουν περιεχόμενο και οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια περί “αδυναμίας οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης να εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα”, τις οποίες επαναλαμβάνει ακούραστα στις συνεντεύξεις του.
Η μεθόδευση από μόνη της εγείρει ερωτηματικά, καθώς σε αντιδιαστολή με ό, τι συνέβη στη συμφωνία με την Ιταλία, η κυβέρνηση επιζητά να δεσμεύσει επιθετικά την αντιπολίτευση και να χρεώσει απριόρι και εις ολόκληρο τις αποφάσεις σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.
Στο ρεπορτάζ, μάλιστα, αναφέρεται ότι η Αίγυπτος ζητά μειωμένη επήρεια για την Κρήτη και θέτει θέμα για τον 28ο Μεσημβρινό, που συνεπάγεται πρόβλημα και για τη Ρόδο.
Διευκρινίζεται βέβαια, ότι
“Αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στη θέση για 100% επήρεια των ελληνικών νησιών”,
θέση που ο αρθρογράφος νερώνει στην ίδια πρόταση, καθώς συμπληρώνει ότι
“σε περίπτωση όμως που υπάρξει δυνατότητα εθνικά επωφελούς συμβιβασμού, η ηγεσία της κυβέρνησης θα συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να λάβει τις σχετικές αποφάσεις”.
Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος αποκαλύπτει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ενήμερα, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει σενάριο ενδεχόμενο συμβιβασμού και έχει απριόρι ζητήσει συναίνεση ώστε να το στείλει στο Κάιρο.
Στην κατακλείδα του άρθρου, ο Βασίλης Σκουρής, χαλαρώνει το πιεστικό κλίμα, επαναφέροντας τον Σεπτέμβριο ως μήνα αποφάσεων, αν και από την αλληλουχία των εξελίξεων που παρουσιάζει φαίνεται ότι τα δεδομένα είναι σταθερά και οι αποφάσεις, λίγο ως πολύ ειλημμένες.
Σε κάθε περίπτωση το ρεπορτάζ, είναι αρκετά πλήρες και διεξοδικά, που συνεπάγεται ότι το σενάριο -ακόμα και δεν είναι ακριβές- είναι υπαρκτό. Τώρα, εγείρεται το ερώτημα αν στόχος της δημοσίευσης ήταν η “μέτρηση θερμοκρασίας” συγκεκριμένου κοινού, η διαδικασία προλείανσης του εδάφους ή αν πρόκειται απλά για απόφαση να “καεί το σενάριο”.