Το εμπορικό μέτωπο με την Ευρώπη επιχειρεί να αναθερμάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, εκκινώντας εσωτερικές διαδικασίες και για τη διεύρυνση του καταλόγου προϊόντων που επιβάλλονται δασμοί, ενώ η ΕΕ απαντά με διαρροές για επικείμενο αποκλεισμό των Αμερικανών από τα ταξίδια εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού.
Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, οι υπηρεσίες του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR), του Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, έριξαν κι άλλο λάδι στη φωτιά, δημοσιοποιώντας κατάλογο με περίπου τριάντα ακόμη ευρωπαϊκά προϊόντα, η αξία των εισαγωγών των οποίων στις ΗΠΑ ανέρχεται σε περίπου 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, υποψήφια για τιμωρητικούς δασμούς.
Η κίνηση έρχεται μετά τη διαρροή στην Washington Post της -υπό επεξεργασίας- λίστας της ΕΕ για τις ασφαλείς χώρες, όπου σύμφωνα με τα κριτήρια ΗΠΑ και Ρωσία μένουν εκτός.
Η αλληλουχία των γεγονότων και η χρονική εγγύτητα δεν αφήνει περιθώρια να εκληφθούν ως τυχαία και ανεξάρτητα. Πρόκειται, άλλωστε, για τη νέα γλώσσα διπλωματίας, που καταδεικνύει ότι ΗΠΑ και ΕΕ έχουν από καιρό μπει σε καθεστώς ψυχρού πολέμου και τώρα εκδηλώνοντας πλήγματα.
Νωρίτερα, οι ΗΠΑ είχαν αποχωρήσει από τις συνομιλίες για την επιβολή φόρου στο διαδίκτυο, ώστε οι μεγάλες τεχνολογικές να πληρώνουν φόρο επί των πωλήσεων στη χώρα που πραγματοποιούνται, θέμα για το οποίο ο Τραμπ έχει απειλήσει ευθέως τη Γαλλία, που έχει καταθέσει την πρόταση, ότι θα απαντήσει με κυρώσεις σε γαλλικά προϊόντα, εφόσον εφαρμοστεί μονομερώς.
Ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, τώρα, θέλοντας να εξαναγκάσει την Ευρώπη σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων και να μην κλιμακώσει ασύμμετρα την αντιπαράθεση, προκήρυξε δημόσια διαβούλευση, που θα διαρκέσει ως την 26η Ιουλίου, για τη διεύρυνση του καταλόγου.
Πρόκειται, στην ουσία, για τελεσίγραφο προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, καθώς ο Τραμπ θέλει να ξεφύγει από την έξωθεν προσδιοριζόμενη ατζέντα, λόγω του κορονοϊού και να προωθήσει τη δική του, ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Εκτός από τα γαλλικά προϊόντα,στο στόχαστρο μπαίνουν ισπανικά, Βρετανικά και γερμανικά. Η στοχοποίηση της Βρετανίας έχει να κάνει με τη διαφαινόμενη τάση προσέγγισης του Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για μετά το Brexit, ενώ φαίνεται ότι αποτελεί και προσωπικό μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ στον Βρετανό πρωθυπουργό.
Στον κατάλογο βρίσκει κανείς μεταξύ άλλων ελιές, καφέ, οινοπνευματώδη ποτά, εργαλεία, μηχανήματα, σοκολάτες…
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να εκφραστούν για το εάν πρέπει να αυξηθούν οι δασμοί ή να οριστούν νέοι στα προϊόντα του καταλόγου.
Οι αμερικανικοί τιμωρητικοί δασμοί – μπορεί να φθάσουν ακόμη και στο 100% – έχουν το πράσινο φως του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για προϊόντα παραγόμενα στην ΕΕ μέχρι του ποσού των 7,5 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο της ακανθώδους και ατελείωτης διμερούς διένεξης για τις κρατικές ενισχύσεις στην Airbus και την Boeing αντίστοιχα.
Από τον Οκτώβριο του 2019, σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα – κρασιά, τυριά… – επιβάλλονται δασμοί 25%.
Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να αυξήσει από το 10% στο 15% το επίπεδο των δασμών στα αεροσκάφη της Airbus που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ευρώπη.
Η νέα αμερικανική απειλή «προκαλεί αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και καταφέρνει ανώφελη οικονομική ζημιά ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού» την ώρα που οι επιχειρήσεις προσπαθούν «να ξεπεράσουν τις οικονομικές δυσκολίες που προκάλεσε η κρίση» της πανδημίας του κοροναϊού, υπογράμμισε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.
«Ανησυχούμε πως (οι νέοι δασμοί) ξεπερνούν το επίπεδο που έχει εγκρίνει ο ΠΟΕ», πρόσθεσε.
Η ΕΕ αναμένει από την πλευρά της την απόφαση του ΠΟΕ, στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης, που θα της επιτρέψει να επιβάλλει με τη σειρά της τιμωρητικούς δασμούς σε προϊόντα που εισάγονται στα κράτη μέλη της από τις ΗΠΑ.