if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Μεγαλύτερη ύφεση και εκρηκτική ανάπτυξη προβλέπει το ΔΝΤ

Επί τα χείρω αναθεώρησε, για μια ακόμη φορά, τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, προβλέποντας τώρα ύφεση 4,9% το 2020, ενώ τον Απρίλιο προέβλεπε συρρίκνωση 3%.

Η διαφορά είναι πολλαπλάσια της πρόβλεψης και αποτελεί ένδειξη της σκληρότητας με την οποία επλήγη η παγκόσμια οικονομία, αλλά και των προβλημάτων που δημιουργούνται, εντείνονται και συσσωρεύονται. Επίσης, τα στοιχεία της ύφεσης, καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την ανάκαμψη. Το ΔΝΤ, ωστόσο, επιμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα εκτιναχθεί με ανάπτυξη 5,4% το 2021, πρόβλεψη που αν και αναθεωρηθεί πτωτικά, από το 5,8% του Απριλίου, αποτελεί μεγάλη “έκρηξη”.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η πανδημία του νέου κορονοϊού προκαλεί ευρύτερη και βαθύτερη ζημιά στην οικονομική δραστηριότητα από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, τόνισε την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το  ΔΝΤ προειδοποιεί ότι μια νέα έξαρση του ιού το 2021 θα μπορούσε να περιορίσει την παγκόσμια ανάπτυξη στο 0,5%.

Μολονότι πολλές οικονομίες έχουν αρχίσει να αίρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, οι αναλυτές του ΔΝΤ επισημαίνουν ότι τα lockdown και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης πλήττουν τόσο τις επενδύσεις όσο και την κατανάλωση.

«Ως εκ τούτου, υπάρχει ένα ευρύ σοκ στη ζήτηση, το οποίο προστίθεται στις βραχυπρόθεσμες διαταραχές στην προσφορά λόγω των lockdown», ανέφερε το ΔΝΤ στην τελευταία έκδοση του World Economic Outlook.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα, με το ΑΕΠ των ΗΠΑ να προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 8% το 2020 και την ευρωζώνη κατά 10,2%. Η πρόβλεψη είναι κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη και για τις δύο χώρες.

Μεγαλύτερη είναι η υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το ΑΕΠ της Βραζιλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 9,1% φέτος και του Μεξικό και της Αργεντινής κατά 10,5% και 9,9% αντίστοιχα.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version