Διαστάσεις χιονοστιβάδας προσλαμβάνει το σκάνδαλο της “εξαφάνισης” των 2,1 δισ. δολαρίων (1,9 δισ. ευρώ) από τα ταμεία της γερμανικής -πολλά υποσχόμενης- fintech εταιρίας, WireCard, καθώς ο άρτι παραιτηθείς διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας παραδόθηκε στις αρχές και ανακρίνεται, οι λογιστικές καταστάσεις του 2019 ανακλήθηκαν και οι ορκωτοί υποστηρίζουν ότι τα κεφάλαια που… αναζητούνται δεν υπήρξαν ποτέ.
Ο Μάρκος Μπράουν, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, από τη θέση του CEO της Wirecard και εμφανίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Μόναχο στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με τις λογιστικές πρακτικές της εταιρίας.
Η εταιρία αγωνίζεται για επιβίωση αφού αναγνωρίζει ότι τα ελλείποντα κεφάλαια πιθανώς δεν υπάρχουν, ενισχύοντας τα λογιστικά της προβλήματα.
Ο διεκπεραιωτής πληρωμών είπε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με πιστωτές και εξετάζει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης πλήρους κλίμακας μετά τη λήψη των οικονομικών του αποτελεσμάτων για το οικονομικό 2019 και το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Σε λιγότερο από μια εβδομάδα, η εταιρία fintech, που υποτίθεται ότι ήταν το μέλλον του χρηματοπιστωτικού κλάδου της Γερμανίας, έχει πέσει στο ναδίρ.
Στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο Μπράουν, σε συνεργασία με άλλους, διόγκωσε τον ισολογισμό και τις πωλήσεις της Wirecard, παραπλανώντας τους επενδυτές και τις αρχές.
Αρχικά, οι αρχές εξέτασαν τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης που προκάλεσαν την πτώση του αποθέματος, με την Wirecard πιθανό θύμα χειραγώγησης της αγοράς. Στη συνέχεια, νωρίτερα αυτό το μήνα, ξεκίνησαν μια έρευνα που στοχεύει το διοικητικό συμβούλιο, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κοινοποιήθηκε στις αγορές μια εσωτερική αναθεώρηση από την KPMG.
Τα media κάνουν ήδη λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη Γερμανία, ενώ οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν δεν απέχουν πολύ από αυτές της Folli Follie.