Την έναρξη της συμπαραγωγής της κορβέτας “Θεμιστοκλής” ανακοίνωσαν η αμερικανική Onex Neorion Shipyards και η Israel Shipyards, κίνηση που δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εμβαθύνοντας την περιφερειακή αμυντική συνεργασία υπό τον μανδύα των ΗΠΑ.
Η παραγωγή της κορβέτας αποτελεί καρπό της συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ. Εν τέλει η Ελλάδα αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο, ενώ ΗΠΑ και Ισραήλ την παραγωγή, η οποία θα γίνει στην Ελλάδα και το Ισραήλ. Στην πραγματικότητα η συμπαραγωγή της κορβέτας αποτελεί ισχυρό μήνυμα των δεσμών Ελλάδας-ΗΠΑ-Ισραήλ και σηματοδοτεί την εδραίωση του νέου γεωοικονομικού δόγματος στο πλαίσιο της περιφερειακής συνεργασίας. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί ένα ακόμη πλοίο για το Πολεμικό Ναυτικό αλλά ισχυρό γεωστρατηγικό όπλο, που ενισχύει το πολιτικό εκτόπισμα και το διπλωματικό βεληνεκές της Ελλάδας.
Η κορβέτα Θεμιστοκλής είναι ένα υπερσύγχρονο σκάφος που στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών επιτήρησης των συνόρων της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, οι δύο εταιρείες συνεργάζονται στενά για τη διεθνή ανάπτυξη και προώθηση του Θεμιστοκλή έχοντας ως κύριους κόμβους παραγωγής την Ελλάδα και το Ισραήλ.
Πρόκειται για ένα σκάφος πολλαπλών χρήσεων με μήκος 72 μέτρα και εκτόπισμα περίπου 800 τόνων. Η κορβέτα Θεμιστοκλής βασίζεται στο δοκιμασμένο σχέδιο της SA’AR 72 και μπορεί να φτάσει ταχύτητα πάνω από 30 κόμβους. Μπορεί να λειτουργήσει ένα μεσαίου μεγέθους θαλάσσιο ελικόπτερο, αλλά υποστηρίζει επίσης μοναδικές δυνατότητες ανάπτυξης μονάδων ειδικών δυνάμεων. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ΟΝΕΧ η Θεμιστοκλής περιλαμβάνει τελευταίας τεχνολογίας όπλα και ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν στις ειδικές απαιτήσεις των πελατών.
Ήδη, έχει δημιουργηθεί και site αποκλειστικά για την κορβέτα Θεμιστοκλής, το https://themistoclescorvette.com/
Η Ελλάδα συζητά για την ναυπήγηση 7 κορβετών τύπου “Θεμιστοκλής” με μακροχρόνιο πρόγραμμα χρηματοδότησης, στο οποίο ρόλο θα παίξει και το State Department. Αυτή τη στιγμή, οι συζητήσεις εστιάζονται στο οπλικό φορτίο και τα ηλεκτρονικά συστήματα, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό αναζητά λύσεις με κοινές πλατφόρμες με τις νέες υπό παραγγελία φρεγάτες Belh@rra, έτσι ώστε να βελτιωθεί η διαλειτουργικότητα και να ενισχυθεί η συνδυαστική αποτελεσματικότητα του στόλου.
Στρατηγικά, οι κορβέτες Θεμιστοκλής θα αντικαταστήσουν τις παλαιές La Combattante, εξυγχρονίζοντας μαζί με τις Ρουσέν τον στόλο ταχέων σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού.