Την εδραίωση νέου διαύλου επικοινωνίας, φαίνεται ότι συνιστά η συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα στην “Καθημερινή”, καθώς μπαίνει “σφήνα” στις δηλώσεις Δένδια-Τσαβούσογλου και ακολουθεί άρθρο-παρέμβαση του διευθυντή της εφημερίδας, Αλέξη Παπαχελά, που επισήμαινε την ανάγκη αξιόπιστων διαύλων επικοινωνίας.
Στο άρθρο του, ο Αλέξης Παπαχελάς, αναγνωρίζει το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας ότι:
Εχουμε μπροστά μας λιγότερο από τρεις μήνες για να αποφευχθεί ένα ελληνοτουρκικό «συμβάν». Τι μορφή θα πάρει, αν δεν μεσολαβήσει κάτι καταλυτικό έως τότε, κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Η Τουρκία εννοεί συνήθως αυτά που διακηρύσσει δημοσίως. Θα πρέπει συνεπώς να περιμένουμε έρευνες έως τον Σεπτέμβριο σε περιοχή που θα είναι κοντά στην Κρήτη ή στο Καστελλόριζο. Υπήρχε η εκτίμηση Ελλήνων αναλυτών ότι η Αγκυρα θα δοκίμαζε πρώτα «τα νερά» κάνοντας έρευνες σε ένα πιο μακρινό σημείο, λιγότερο προκλητικό για τα ελληνικά συμφέροντα.
Εν συνεχεία και αφού ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία και στο μπαράζ δηλώσεων, συστήνει να κατέβουν οι τόνοι και προτείνει την εκμετάλλευση “ανθρώπων για ειδικές αποστολές” ώστε να αποκατασταθούν λειτουργικοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα.
Χρονικά, η παρέμβαση του Τούρκου πρέσβη ακολουθεί τη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και την απόφαση της ΕΕ να συζητήσει το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων στην επόμενη σύνοδο κορυφής, μετά από αιτήματα Ελλάδας και Κύπρου. Συνεπώς, η Άγκυρα θέλει να ελέγξει τη δυναμική εικόνα, να αποφύγει σκλήρυνση της θέσης της ΕΕ και να κερδίσει -όπου είναι δυνατόν- την έξωθεν καλή μαρτυρία.
Στη συνέντευξή του, ο Τούρκος πρέσβης, Μπουράκ Οζουγκέργκιν, αφού συνδέει τα ενεργειακά της Κύπρου με το Κυπριακό, ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία δεν είναι αναθεωρητική χώρα και δεν επιθυμεί αλλαγές συνόρων στην περιοχή.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η “Καθημερινή”:
“Ο κ. Οζουγκέργκιν αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η Αγκυρα και η Τρίπολη διαπραγματεύονται για τη οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη. Ως προς το Συριακό, ο κ. Οζουγκέργκιν επισημαίνει ότι η Τουρκία δεν έχει σχέδια μεταβολής των συνόρων ή της δημογραφικής δομής της Συρίας, ενώ προσθέτει ότι δεν είναι αναθεωρητική χώρα. Επ’ αυτού αναφέρει ότι η Αγκυρα σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ προσθέτει ότι το ελληνικό κοινό τροφοδοτείται με ισχυρισμούς περί του αντιθέτου, τονίζοντας πως η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτόνων της”.
Επικεντρώνοντας στα ελληνοτουρκικά, ο Τούρκος πρέσβης αναφέρει ότι:
Η σύντομη απάντηση είναι ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν πράγματι επαρκείς ευκαιρίες να επιλύσουν τις διαφορές τους, αφού αναγνωρίσουν και κατανοήσουν τα νόμιμα συμφέροντα και τις ανησυχίες του άλλου. Το διεθνές δίκαιο θα κανονίσει τα υπόλοιπα. Και η εικόνα δεν είναι καθόλου κακή, αν ρωτήσετε τους σχεδόν 1,5 εκατ. Τούρκους και Ελληνες που αποφάσισαν να ανταλλάξουν επισκέψεις στις δύο χώρες την τελευταία χρονιά. Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε περισσότερο τις επαφές μεταξύ των δύο λαών. Μην αμφιβάλλετε ποτέ για τη σοφία των δρόμων.
Ενώ κλείνοντας θέτει εκτός εικόνας τη “Γαλάζια Πατρίδα” και αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο ως “οδηγό”
Επιτρέψτε μου να επαναλάβω: η Τουρκία δεν είναι αναθεωρητική χώρα. Ούτε και επεκτατική. Το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να είναι η κατευθυντήρια γραμμή μας. Στο γράμμα και στο πνεύμα. Σε αυτό το σημείο υπεισέρχονται οι ηγέτες, οι διπλωμάτες και οι δικηγόροι. Και όπως λέει το ρητό, αν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος.
Η Ελλάδα βέβαια, ζητά συμφωνία επί τη βάση της Σύμβασης της Θάλασσας, την οποία η Τουρκία δεν έχει υπογράψει. Αυτή παραμένει η διαφορά των δύο χωρών, για την υπέρβαση της οποίας η Ελλάδα χρησιμοποιεί τη συμφωνία με την Ιταλία, η οποία αν και αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στα νησιά, εν τούτοις τις περιορίζει δυναμικά με τη ρήτρα της επήρειας και πρόσθετες συμφωνίες επί δικαιωμάτων συνεκμετάλλευσης. Στη Συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας η συνεκμετάλλευση αφορά την αλιεία…