Σαρωτική νίκη πέτυχες στις εκλογές στη Σερβία το Προοδευτικό Κόμμα του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, φτάνοντας μάλιστα σε πρωτοφανή ποσοστά, εν μέρει και λόγω της χαμηλής συμμετοχής που είναι αποτέλεσμα της αποχής κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης που διαμαρτύρονταν για την έλλειψη δημοκρατικών εχέγγυων.
Ο συνασπισμός κομμάτων που αποτελεί το κυβερνητικό κόμμα έλαβε 63,5% τοις εκατό των ψηφισάντων. Μόνο δύο ακόμα κόμματα κατάφεραν να υπερβούν το όριο του πέρασαν 3% και να μπουν στη Βουλή, με τον μικρό κυβερνητικό εταίρο της απερχόμενης κυβέρνησης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα να λαμβάνει 10,7%. Τρίτη θέση πήρε η αντιπολίτευση Σερβική Πατριωτική Συμμαχία, SPAS, με επικεφαλής έναν πρώην παίκτη υδατοσφαίρισης, Αλεξάνταρ Σάπιτς, η οποία κέρδισε το 4%.
Πρόεδρος και ηγέτης του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είπε ότι το κόμμα του αποκόμισε «τεράστια εμπιστοσύνη από τους πολίτες, το υψηλότερο ποτέ στη Σερβία».
«Είμαι στην πολιτική πολλά χρόνια, αλλά δεν έχω ζήσει ποτέ μια τέτοια στιγμή, έχουμε αποκτήσει τεράστια εμπιστοσύνη από τον λαό, τον μεγαλύτερο στη Σερβία, σε συνθήκες που λίγοι άνθρωποι το πίστευαν»,
δήλωσε ο Βούτσιτς την Κυριακή το βράδυ στα κεντρικά γραφεία του SNS,
μετά την είσοδο των εκλογών.
«Απόψε, λάβαμε περισσότερες από 2.000.000 ψήφους από τους περίπου 3.300.000 ανθρώπους που πήγαν στις κάλπες»,
πρόσθεσε ο Βούτσιτς.
Σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές εκλογές, οι οποίες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, το κυβερνών κόμμα SNS κέρδισε περίπου το 63%, το οποίο θα τους δώσει 187 από τις 250 εντολές στο Κοινοβούλιο.
Προεκλογικά, ο Βούτσιτς πέρασε νόμο που μείωνε το όριο εισόδου στη Βουλή από το 5 στο 3%, που είχε σαν αποτέλεσμα την είσοδο της Πατριωτικής Συμμαχίας (SPAS), η οποία έλαβε 4%.
Η διασπορά του 22% των ψήφων σε κόμματα που δεν μπήκαν στη Βουλή και η μεγάλη αποχή που προσέγγισε το 50%, σε συνδυασμό με τις καταγγελίες για έλλειψη δημοκρατικών εχέγγυων για τις εκλογές θα μπορούσαν -υπό συνθήκες- να αποδυναμώσουν την εσωτερική νομιμοποίηση του Βούτσιτς, ενώ αποτελούν ένδειξη δυσαρέσκειας στην κοινωνία. Το κίνημα των ελεύθερων πολιτών, με επικεφαλής τον ηθοποιό Sergej Trifunovic, ο οποίος αποφάσισε να μην μποϊκοτάρει την εκστρατεία δύο μήνες πριν από τις εκλογές, κέρδισε μόνο 1,8 τοις εκατό των ψήφων.
Στη Βουλή μπαίνουν, ασχέτως ποσοστού και τα τέσσερα κόμματα εθνικών μειονοτήτων κέρδισαν έδρες. τη Συμμαχία των Ούγγρων της Βοϊβοντίνα, το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης του Σαντζάκ, η Αλβανική Δημοκρατική Εναλλακτική και έναν ακόμη κόμμα με επικεφαλής τον Μουαμέρ Ζούκορλιτς.
Στο πρόσφατο παρελθόν, μάλιστα, η Σερβία βίωσε μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αιχμή του δόρατος τη διαφθορά και την αστυνομική βία. Ο συνασπισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης που μποϊκότεραν τις εκλογές χαρακτηρίζει επιτυχία το αποτέλεσμα, βλέπει κρίση στην εξουσία και επιμένει στην ίδια λογική, ζητώντας μάλιστα παρέμβαση της ΕΕ.
Πολιτικά, πάντως, ο Βούτσιτς τώρα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού, αίσθηση που αναμένεται να τον οδηγήσει να αναλάβει μεγάλες πρωτοβουλίες σε πολλά μέτωπα, με πρώτο το Κόσοβο, εν συνεχεία με τη Βοσνία και εν τέλει με την ΕΕ, τη Ρωσία και το NATO.
Το πλησιέστερο στην υπέρβαση του ορίου ήταν το βασιλικό Κίνημα για την Ανασυγκρότηση του Βασιλείου της Σερβίας, το POKS, το οποίο κέρδισε το 2,9 τοις εκατό των ψήφων.