Νέα δεδομένα, δημιουργεί η δημοσίευση της αναθεωρημένης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, για τον προσδιορισμό προσώπων και ομάδων που αναλαμβάνουν ρίσκο με αντίκτυπο στις τράπεζες. Η EBA εισάγει ουσιαστικές, τυπικές και κανονιστικές οδηγίες με προφανή νομικό αντίκτυπο και συνέπειες, η ενεργοποίηση των οποίων θα μπορούσε να προκαλέσει έμφραγμα στη λειτουργία των τραπεζών στην Ευρώπη, ιδιαίτερα όμως στην Ελλάδα.
Όπως προκύπτει, μεταξύ άλλων, από το σχέδιο ρυθμιστικών παρεμβάσεων της EBA, το οποίο θα διαβιβαστεί χωρίς καθυστέρηση στην Κομισιόν, οι Αρχές που εποπτεύουν την κανονιστική συμμόρφωση των τραπεζών είναι υποχρεωμένες να βεβαιωθούν ότι οι εποπτευόμενοι φορείς τηρούν μητρώο των αποφάσεων που λαμβάνουν στελέχη ή επιτροπές -που εμπίπτουν στον κανονισμό αντίκτυπου κινδύνου-, καθώς και των αποτελεσμάτων τους.
Όπερ σημαίνει ότι πλέον θα υπάρχει ονομαστικό και συλλογικό μητρώο αποφάσεων που έχουν λάβει τραπεζικά στελέχη και επιτροπές, ακόμα και όταν αυτές δεν επηρεάζουν το risk profile της τράπεζας, αρκεί τα στελέχη να εμπίπτουν στα κριτήρια αποζημιώσεων που προσδιορίζονται. Τα στοιχεία αυτά θα εξετάζονται συνδυαστικά με τα ενδεχόμενα bonus που έλαβαν το προηγούμενο προσεχές έτος τα στελέχη.
Τα στοιχεία αυτά, θα είναι διαθέσιμα σε Αρχές και ελεγκτές, για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης της πολιτικής κινδύνου, κινητροδότησης και διαχείρισης ρίσκου της τράπεζας. Θα μπορούσαν όμως, να αποτελέσουν εργαλείο στα χέρια ακτιβιστών μετόχων, πολιτικών ομάδων ή ακόμα και σε καταλογισμό ευθυνών σε ενδεχόμενο bail-out τραπεζών.
Πρακτικά, η απόφαση αυτή επηρεάζει την επόμενη ημέρα των υψηλόβαθμων και μεσαίων τραπεζικών στελεχών, καθώς και τη λειτουργία των επιτροπών, καθώς ανοίγει την πόρτα για ex post διεκδίκηση αποζημιώσεων από διοικήσεις, μετόχους ή επιδίωξη κυρώσεων σε διοικητικό ή ποινικό επίπεδο από τις εποπτικές αρχές, μετά από έλεγχο.
Αν και στην Ελλάδα τα επίπεδα αμοιβών, bonus και τα όρια υπογραφών σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, δεν είναι τέτοια που να επηρεάζουν το risk profile της τράπεζας, εν τούτοις η ύπαρξη του μητρώου δημιουργεί πρόσθετα δεδομένα η πρόσβαση στα οποία θα είναι προνομιακή, θα δίνει δυνατότητα σε τρίτους να βρουν στοιχεία για αποφάσεις, στελέχη και στρατηγικές που θα μπορούσαν δυνητικά να υπονομεύσουν την ανεξαρτησία τους, την αντικειμενικότητά τους και να επηρεάσουν δυσμενώς το risk profile της τράπεζας.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι πολλές φορές τραπεζίτες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο πολιτικών για αποφάσεις που έλαβαν υπέρ ή κατά συγκεκριμένων projects, η ύπαρξη του μητρώου δραστηριοτήτων καθιστά τα στελέχη και τους οργανισμούς πιο ευάλωτους σε επιχειρήσεις επηρεασμού.
Ο κανονισμός αυτός αν και έχει στόχο να προσδιορίσει και να κατανέμει το ρίσκο που αναλαμβάνει ο οργανισμός και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δρουν τα στελέχη του, παράλληλα αυξάνει το λειτουργικό και κανονιστικό ρίσκο.