Σε τροχιά αναθέρμανσης περιφερειακών εντάσεων εισέρχονται εκ νέου τα Βαλκάνια, καθώς διαδικασίες που πάγωσαν λόγω της κρίσης του κορονοϊού ξεπαγώνουν τώρα, αφού έχει υπάρξει άπλετος χρόνος για παρασκηνιακές διεργασίες και οι προτεραιότητες πολλών εμπλεκομένων παραγόντων έχουν αλλάξει.
Στη Βόρεια Μακεδονία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν στις 15 Ιουλίου έπειτα από μακρές και έντονες αντιπαραθέσεις, γεγονός που θέτει ΗΠΑ, Ρωσία και ΕΕ σε εγρήγορση.
Θα είναι πρώτη φορά που μία εκλογική αναμέτρηση στη χώρα θα διεξαχθεί Τετάρτη (15 Ιουλίου), καθώς όλες μέχρι τώρα διεξάγονταν ημέρα Κυριακή.
Οι εκλογές αυτές είχαν αρχικά οριστεί για τις 12 Απριλίου, όμως αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Από τις αρχές Ιανουαρίου τα «ηνία» της χώρας έχει αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ.
Στην χώρα, πάντως, καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και των θυμάτων του κορονοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εγείροντας ανησυχίες για ενδεχόμενη έξαρση λόγω της προεκλογικής περιόδου.
Η χώρα βρίσκεται πλέον στη σφαίρα επιρροής του NATO και της Δύσης, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία στο ονοματολογικό με την Ελλάδα, ωστόσο η τροχιά αυτή δεν είναι ακόμη αναπόδραστη. Η εκκλησία της χώρας παραμένει υπό τη Σερβική, όπου η ρωσική ασκεί έντονη, αλλά όχι καταλυτική επιρροή. Επίσης, διαρκής είναι και η παρεμβατικότητα της Τουρκίας, η οποία αν και απολέσει ερείσματα στο κράτος, εν τούτοις διαθέτει ισχυρά στις επιχειρήσεις, όπου η ελληνική παρουσία δεν αναβαθμίστηκε όπως είχε δρομολογηθεί, λόγω της κυβερνητικής αλλαγής.