Πολλά, ισχυρά, σημειολογικά και υπόκωφα μηνύματα έκρυβαν οι κοινές δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, στο πλαίσιο επίσημης αλλά χωρίς τιμές, επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στην εμβάθυνση της διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να δείχνει ενδιαφέρον για την προσέλκυση Ελλήνων επιστημόνων και μηχανικών, τον τουρισμό κατέχει εξέχουσα θέση και τη συμπεριφορά της Τουρκίας να υποβόσκει.
Υπήρξαν όμως και άλλη μηνύματα, τα οποία δεν μπορούν να αποσιωπηθούν.
Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στο ταξίδι του έξι υπουργοί και δύο υφυπουργοί, από τους τομείς της Αμυνας, του τουρισμού, της κυβερνο-ασφάλειας, του γεωργικού τομέα, της ενέργειας, και των start ups. Στην ομάδα, όμως, δεν περιλαμβανόταν ο Μάκης Βορίδης και το σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν τελικά οι υπουργοί Εξωτερικών. Ο Νίκος Δένδιας, μάλιστα, βρέθηκε από το Παρίσι στο Τελ Αβίβ, καθώς είχε συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του και ενώ σήμερα συνεχίζεται το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με σύνθεση Άμυνας.
Η απουσία του Μάκη Βορίδη, φαίνεται ότι δεν ήταν αναμενόμενη, ή ότι επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί μέχρι την τελευταία στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ηχηρό ράπισμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από βήματος αναφέρθηκε στη μάχη κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού. Για την ιστορία πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο το Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Ελλάδας, όσο και κυβερνητικές πηγές της κυβέρνησης Νετανιάχου είχαν δηλώσει ευθαρσώς τη δυσαρέσκειά τους για την υπουργοποίηση Βορίδη, δεδομένων των απόψεών και θέσεων που έχει διατυπώσει για τους Εβραίους και τη συσχέτισή του, στο παρελθόν με φασιστικές οργανώσεις.
Με δεδομένη την αναθέρμανση της συζήτησης για ανασχηματισμό, η θέση του κ. Βορίδη στην κυβέρνηση τίθεται πλέον de facto υπό αμφισβήτηση, δεδομένης της αναγκαστικής διεπαφής όλων των υπουργείων με χώρες που έχουν ευαισθησία.
Δηλώσεις Μητσοτάκη-Νετανιάχου
Οι δυο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στα κοινά συμφέροντα και προκλήσεις που παρουσιάζονται στις δυο χώρες, αλλά και στον κοινό στόχο που έχουν για διασφάλιση της ευημερίας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και από τους δυο στον τουρισμό, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να κάνει λόγο για ένα εκατομμύριο τουρίστες από τη χώρα του που επιλέγουν κάθε καλοκαίρι ως προορισμό τους την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει πως από 1η Αυγούστου, οι Ισραηλινοί τουρίστες θα μπορούν να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας πως η χώρα μας, βάζει πάνω απ’ όλα την ασφάλεια και την υγεία όλων.
Αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για προκλητική τουρκική συμπεριφορά τόσο στα θαλάσσια όσο και στα χερσαία σύνορα και εγκάλεσε την Άγκυρα ότι λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας. «Εμείς πάντα θα επιδιώκουμε την ειρήνη, έχοντας ως θεμέλιο μας το σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτές είναι οι αρχές που εφαρμόσαμε όταν υπογράψαμε συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία» υπογράμμισε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία συνεργασία «ισχυρή, συμπαγή και αυτόφωτη» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας- Ισραήλ και εξέφρασε την επιθυμία της Αθήνας αυτή να ενισχυθεί περαιτέρω. Δεν παρέλειψε δε να στείλει νέο μήνυμα προς την Τουρκία, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Από την πλευρά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και τις προοπτικές της, ενώ σημείωσε πως παρά την πανδημία στόχος παραμένει να αυξηθεί ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών που θα επισκεφθούν την Ελλάδα.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό αυτή να συνεχιστεί, χωρίς να εφησυχάζουμε.
Όπως είπε, ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να υπάρξει και ένα restart στην οικονομία.
«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουμε την Ελλάδα στην τουρίστα, αλλά η ασφάλεια και η υγεία προέχουν» ξεκαθάρισε, ενώ είπε πως από 1η Αυγούστου οι Ισραηλινοί τουρίστες θα μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα μας. «Έχουμε δουλέψει άοκνα, ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία των επισκεπτών μας. Έχουμε πολύ αυστηρά πρωτόκολλα για να ανοίξουμε με κύριο μέλημα την ασφάλεια και την υγεία τον τουρισμό μας»
σημείωσε.
O πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε συναντήσεις με Ισραηλινούς επενδυτές που θα έχει και υπογράμμισε πως υπάρχουν πολλές προοπτικές επενδύσεων στη χώρα μας. Αυτή την ώρα υπογράφονται συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών για την γεωργία και την κυβερνο-ασφάλεια.