Σοβαρός είναι πλέον ο κίνδυνος να βρεθεί η Ελλάδα υπόλογη στην ΕΕ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, τόσο για το ζήτημα των επαναπροωθήσεων, όσο και για την ελλιπή πρόνοια έναντι των αιτούντων άσυλο.
Ήδη έχουν αναδειχθεί θέματα κακοδιαχείρισης κονδυλίων, καθυστερημένης και αργής απορρόφησης πόρων, καθώς και ζητήματα που οδηγούν σε μαζικές εξώσεις προσφύγων και μεταναστών, όταν το σύνολο σχεδόν της διαβίωσής τους καλύπτεται με κοινοτικούς πόρους μέσα από ειδικά προγράμματα.
Επίσης, σε μείζον αναδεικνύεται το θέμα των καταγγελλόμενων επαναπροωθήσεων, τακτική που το Λιμενικό Σώμα, κατόπιν κυβερνητικής εντολής, επέλεξε ως μέθοδο για να ισχυροποιήσει το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν ανοιχτά σύνορα και εύκολοι δίοδοι.
Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιουργείται το Λιμενικό Σώμα, δημοσιεύει συχνά video που αποκαλύπτουν τις τουρκικές προβοκάτσιες, με ακταιωρούς της τουρκικής ακτοφυλακής να συνοδεύουν βάρκες με μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Οι πρακτικές της Τουρκίας καταπατούν βέβαια τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και οι ελληνικές αντιβαίνουν το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, δημιουργώντας τρωτά σημεία.
Σε τελευταία ανακοίνωσή του το Λιμενικό Σώμα της Ελλάδας αναφέρει:
_«Πρωινές ώρες την 13-06-2020, πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ν. Λέσβου και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, πνευστή λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. _
Πλησίον της λέμβου, έπλεαν τρεις τουρκικές ακταιωροί, όπως εμφανώς διαπιστώνεται από το επισυναπτόμενο οπτικό υλικό (βίντεο). Κατόπιν ενεργειών τόσο του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής όσο και των επιχειρούντων στην εν λόγω περιοχή πλωτών περιπολικών σκαφών, πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με τουρκικές αρχές και με τουρκικές ακταιωρούς, προκειμένου να προβούν ως όφειλαν σε επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα.
Με την είσοδο ανωτέρω λέμβου με αλλοδαπούς εντός ελληνικών χωρικών υδάτων νυχτερινές ώρες της ίδιας ημέρας, έγινε άμεσα προσέγγιση από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το πλήρωμα του Π.Λ.Σ., προέβη στην διάσωση και ασφαλή μεταφορά των αλλοδαπών επιβαινόντων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον λιμένα Πέτρας Μυτιλήνης.
Μεταξύ των ανωτέρω αλλοδαπών, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν δύο (02) γυναίκες οι οποίες έχρηζαν άμεσης ιατρικής περίθαλψης και τις οποίες παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέροντας αυτές στο Γ.Γ.Ν. Βοστάνειο Μυτιλήνης, από όπου και εξήλθαν αυθημερόν καθότι δεν θεωρήθηκε αναγκαία η περαιτέρω νοσηλεία τους.»
Το Λιμενικό επισημαίνει, στην ανακοίνωσή του, ότι «λαμβάνει όλα τα προσήκοντα μέτρα για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, έχοντας ως πρωταρχικό του μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».
Τέταρτη βάρκα μέσα στον Ιούνιο
Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, μία βάρκα με 36 συνολικά πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων εννέα άνδρες, επτά γυναίκες και 20 παιδιά, όλοι όπως δήλωσαν συριακής καταγωγής αποβιβάστηκαν σε ακτή στην περιοχή της Θερμής.
Στο σύνολο τους μεταφέρθηκαν στη καραντίνα του καταυλισμού στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.
Πρόκειται για τη τέταρτη βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνει στη Λέσβο μέσα στον Ιούνιο.
Συνολικά οι αφιχθέντες του Ιουνίου είναι 144. Στα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου οι ροές προσφύγων και μεταναστών παραμένουν μηδενικές από τον περασμένο Μάρτιο.