Από το Παρίσι, από κοινού με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με κεντρικό θέμα στην ατζέντα την τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα.
Από Ευρωπαϊκής πλευράς φαίνεται ότι επιτυγχάνεται μίνιμουμ συναίνεσης για την συμπερίληψη προειδοποίησης προς την Άγκυρα, η οποία θα εστιάζεται στην ευρωπαϊκή προοπτική και τις οικονομικές συμφωνίες που αυτή περιλαμβάνει (όπως η επικαιροποίηση της τελωνειακής σύνδεσης), αλλά με την επισήμανση της στρατηγικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στο προσφυγικό.
Επίσης, στο σημερινό ΣΕΥ θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, από τον οποίο θα ζητηθεί να συνυπογράψει το ανακοινωθέν ως προς τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων, του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με ρητορική που δεν θα υπερβαίνει τις κατά καιρούς δηλώσεις αξιωματούχων του State Department. Πρέπει, εδώ, να σημειωθεί ότι ανεξαρτήτως των καλών σχέσεων Τραμπ-Ερντογάν, η αμερικανική Γερουσία αποφάσισε να παραδώσει προς χρήση στην αμερικανική πολεμική αεροπορία των πρώτα F-35 που είχαν παραχθεί για την Τουρκία και τα οποία δεν παραδόθηκαν εξαιτίας της ανάπτυξης των ρωσικών S-400. Απαντώντας σε αυτή την κίνηση η Άγκυρα ανακοίνωσε κατ αρχήν συμφωνία με τη Μόσχα για συμπαραγωγή του αντιαεροπορικού συστήματος και παραλαβή της δεύτερης συστοιχίας.
Στα συμπεράσματα του ΣΕΥ, αναμένεται να γίνει μνεία στη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών που συνήψαν Ελλάδα και Ιταλία, η οποία θα αναχθεί ως πρότυπο συνεργασίας, ισχυροποιώντας το ελληνικό μήνυμα προς την Άγκυρα για το πλαίσιο του διαλόγου και τα περιθώρια συμβιβασμών στην κατεύθυνση της επίλυσης των διμερών διαφορών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα ανακοίνωσε μόλις προ ημερών την απόφασή της να στείλει Έλληνες στρατιώτες στην περιοχή του Σάχελ, στην Αφρική,όπου έχουν αναπτυχθεί γερμανικές και γαλλικές δυνάμεις, ενώ οι ολλανδικές αποσύρθηκαν προσφάτως. Η κίνηση αυτή της Ελλάδας εκτιμάται ότι “ξεκλείδωσε” την αναβάθμιση των συστάσεων προς την Τουρκία από την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, υιοθετούνται από τους ηγέτες της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής και περιλαμβάνονται στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βάσει των οποίων καλείται να δράσει η Κομισιόν.
Συνάντηση Δένδια-Λε Ντριάν
Ο Νίκος Δένδιας, στο Παρίσι θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (Jean Yves Le Drian), με τις συζητήσεις να εστιάζονται σε θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, την προσέλκυση επενδύσεων, το μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Βέβαια, μείζον θέμα στην ατζέντα θα είναι και τα εξοπλιστικά, όπου κυριαρχούν οι συζητήσεις για την αγορά φρεγατών τύπου Belg@rra από τη γαλλική Naval, οι οποίες φαίνεται έχουν “σκοντάψει” τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει απαιτήσεις για συγκεκριμένη διαμόρφωση σε όπλα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, τις οποίες οι Γάλλοι φαίνεται να τις θεωρούν game changer τόσο σε επίπεδο κόστους όσο και παροχής τεχνογνωσίας.
Στο διάστημα που οι συζητήσεις εμφανίζονται “παγωμένες” η Ελλάδα φαίνεται ατύπως να εξερευνά εναλλακτικές λύσεις, όπως αυτή της προμήθειας και συμπαραγωγής φρεγάτας με τις ΗΠΑ, η αγορά πλοίων από την Ιταλία ή προσωρινές λύσεις για μεταχειρισμένες φρεγάτες, λόγω της οικονομικής κρίσης και της μεγάλης ανάγκης για ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης έναντι της Τουρκίας,
Η ατμόσφαιρα αυτή έχει δημιουργήσει σκεπτικισμό στο Παρίσι, όπου ο πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν έχει αποδυναμωθεί και αναζητά συμφωνίες, πρωτοβουλίες και κινήσεις που θα ενισχύσουν το προφίλ του.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών θα λάβει μέρος, μέσω τηλεδιάσκεψης από κοινού με τον Γάλλο ομόλογό του, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συνομιλήσουν, αρχικά, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο (Mike Pompeo), για τη διατλαντική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα συζητηθεί και το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ζήτημα το οποίο θα τεθεί και στις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για την προετοιμασία των εργασιών της Διάσκεψης Εταιρικής Σχέσης για το Σουδάν, η οποία θα λάβει χώρα στις 25 Ιουνίου.