Ες αύριον τα σπουδαία. Αυτή ήταν η κατακλείδα των δηλώσεων του ‘Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Γιόζιπ Μπόρελ, στην συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι τα τεκταινόμενα στην ανατολική Μεσόγειο, ως προς την τουρκική προκλητικότητα και ιδιαίτερα όσον αφορά τα όσα η επιχείρηση Irini κατέγραψε θα αναλυθούν στο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας.
Το ΣΕΥ, πάντως, εμφανίστηκε χωρίς σαφή και σίγουρα μακριά από κοινή θέση απέναντι στις δραστηριότητες της Τουρκίας βρίσκεται η ΕΕ, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει κατάλληλο έδαφος για ενιαίο μέτωπο ΕΕ-ΗΠΑ, για την τουρκική προκλητικότητα.
Αναφερόμενος στα “παράπονα” όπως τα χαρακτήρισε “κάποιων χωρών” ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε:
«Ανησυχούμε για την κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμφωνήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση, έτσι ώστε να επιστρέψουμε σε μια πραγματική συνεργασία. Yπήρξαν ορισμένα γεγονότα τις τελευταίες ημέρες, είναι σε γνώση μας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σημερινή σύνοδο του ΣΕΥ συμμετείχε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Η ατζέντα της τηλεδιάσκεψης επικεντρώθηκε στην ανησυχία για προσάρτηση του Χονγκ Κονγκ από την Κίνα, την κρίση του Κορονοίού και τις εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη. Η προκλητικότητα και παραβατικότητα της Τουρκίας, όπως είπε ο κ. Μπόρελ, τέθηκε μετ επιτάσεως “από κάποιες” χώρες, αλλά δεν ήταν στα μείζονα ζητήματα. Σ’ αυτό το σημείο, επισήμανε για πρώτη φορά ότι τα τεκταινόμενα στην επιχείρηση “IRINI” της ΕΕ, για την επίβλεψη του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, υπονοώντας τις τουρκικές αποστολές, θα συζητηθούν αύριο, Τρίτη 16 Ιουνίου στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ.
Ορισμένα κράτη μέλη έθεσαν επίσης την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ανησυχούμε όλο και περισσότερο για τις πρόσφατες κλιμακώσεις από την Τουρκία. Συμφωνήσαμε για την ανάγκη για αποκλιμάκωση και για να επιστρέψουμε σε μια πραγματική εταιρική σχέση. Υπήρξαν κάποια περιστατικά τις τελευταίες ημέρες γύρω από την Επιχείρηση Irini.
Το γνωρίζουμε αυτό και αύριο θα το συζητήσουμε στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας.
Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι οι ευρωτουρκικές θέσεις θα εξεταστούν στην επόμενη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων. Όσον αφορά την ανάπτυξη κοινής θέσης ΗΠΑ-ΕΕ ο Γιόζιπ Μπόρελ άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ απέχουν από μια τέτοια θέση και εστιάζουν κυρίως στις εξελίξεις στη Λιβύη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι από ελληνικής πλευράς έχουν καλλιεργηθεί μεγάλες προσδοκίες για δήλωση-θέση της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ενώ αναμενόταν τοποθέτηση και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, έστω στη βάση των δηλώσεων υφισταμένων του, για τις εξελίξεις και το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι ΗΠΑ επιλέγουν να μην σηκώσουν τους τόνους με την Άγκυρα, ιδιαίτερα τώρα που οι τριβές με τη Ρωσία φαίνεται να εντείνονται, με επίκεντρο τη Λιβύη.