Μεθοδευμένες διαρροές που αναδεικνύουν την στελέχωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με εξειδικευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, κάνει η κυβέρνηση, μέσω συγκεκριμένων εντύπων και δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με μπαράζ δημοσιευμάτων στα media η ΕΥΠ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας υβριδικό και ηλεκτρονικό πόλεμο από την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», το αμέσως επόμενο διάστημα και για τους επόμενους μήνες η ΕΥΠ θα πραγματοποιεί ελέγχους τρωτότητας σε μία σειρά από κυβερνητικούς στόχους, όπως το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και το υπουργείο Οικονομικών. Τα αποτελέσματα των penetration tests θα είναι απόρρητα και γι’ αυτά θα ενημερωθεί αρχικά η ηγεσία της κυβέρνησης. Ανάλογα με τα ευρήματα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ψηφιακής ασφάλειας των ευαίσθητων Οργανισμών. Οι διεθνείς εξελίξεις, άλλωστε, αποκαλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρονικών όπλων σε διεθνείς συγκρούσεις και έριδες μεταξύ κρατών. Η πρόσφατη σύγκρουση Ισραήλ και Ιράν, αν και πέρασε στα «ψιλά» λόγω της πανδημίας, είναι ένα αποκαλυπτικό παράδειγμα.
Στις διαρροές γίνεται αναφορά σε σοβαρές ανωμαλίες στη λειτουργία των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης του Ισραήλ. Στον Τύπο της χώρας υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι την επίθεση είχε εξαπολύσει το Ιράν χρησιμοποιώντας servers στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Στις 9 Μαΐου το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι του Ιράν, Shahid Rajaee κοντά στα στενά του Ορμούζ τέθηκε εκτός λειτουργίας ως αποτέλεσμα ευρείας κλίμακας κυβερνοεπίθεσης. Το θέμα αποκάλυψε η Washington Post.
Στην Ελλάδα, η διασυνδεσιμότητα των δικτύων κοινής ωφέλειας είναι περιορισμένη, όχι όμως ανύπαρκτη. Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας αδιαμφισβήτητη και καθώς οι εντάσεις κορυφώνονται ουδείς μπορεί να αποκλείσει την εκμετάλλευση τέτοιων όπλων από την Άγκυρα. Αν και μέχρι στιγμής ο Ταγίπ Ερντογάν εστιάζει στην προώθηση προπαγανδιστικών ειδήσεων και fake news από τα social media, εν τούτοις το ενδεχόμενο νέας ασύμμετρης κλιμάκωσης δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Το μείζον θέμα για την ελληνική κυβέρνηση είναι η προστασία βάσεων δεδομένων με ευαίσθητα δεδομένα και στοιχεία πολιτών. Εκεί εκτιμάται ότι σχεδιάζει το επόμενο χτύπημα η Τουρκία. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι έχουν γίνει δοκιμαστικές απόπειρες σε servers της ΑΑΔΕ και αναμένεται νέο κύμα ενώ κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις.