Σε εν εξελίξει παρασκηνιακές διεργασίες παραπέμπει η είδηση της -άνευ δικαιολογίας- ματαίωση της συνάντησης των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της Ρωσίας με τους ομολόγους τους της Άγκυρας, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα και η οποία θα επικεντρωνόταν στα ανοιχτά μέτωπα της Συρίας, της Λιβύης και στη διμερή συνεργασία για τους S-400 και τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο ομόλογος του της Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου αναμένονταν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για συναντήσεις με τους Τούρκους ομολόγους τους αναφορικά με την τύχη της Λιβύης και συζητήσεις, με βάση μια συμφωνία των προέδρων Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η ένταση στα παρασκήνια βρήκε δίοδο χθες μέσα από τις δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στην Ελλάδα, ο οποίος ευθυγραμμίστηκε με τη θέση των ΗΠΑ και της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Ωστόσο, Μόσχα και Αγκυρα, ανακοίνωσαν σήμερα λακωνικά ότι η επίσκεψη των Ρώσων υπουργών για την κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία – όπου οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα αναβλήθηκε.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα την αναβολή της επίσκεψης, χωρίς να αναφέρει τους λόγους, αλλά τόνισε ότι – στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης – ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν να συνεχιστούν οι επαφές ανάμεσα στους διπλωμάτες των δύο χωρών και να πραγματοποιηθούν «συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο σε μεταγενέστερη ημερομηνία», πρόσθεσε το υπουργείο.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε, σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook, ότι «η ημερομηνία μιας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών θα αποφασιστεί αργότερα».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι υπουργοί των δύο χωρών «εργάζονται ενεργά για την υποστήριξη μιας διευθέτησης στη Λιβύη».
Είναι προφανές ότι οι διεργασίες στο παρασκήνιο συνεχίζονται με ένταση καθώς οι δύο χώρες παίζουν πλέον καταλυτικό ρόλο στα ανοιχτά μέτωπα και επιχειρούν να λειάνουν τις αντιθέσεις τους ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για την συνεκτική διαχείρισή τους, καθώς σε πολλές περιστάσεις έχουν υπάρξει αντιθέσεις που έχουν δυσχεράνει τη στρατηγική σχέση Ρωσίας-Τουρκίας.
Στο μέτωπο της Συρίας Τουρκία και Ρωσία έχουν τριβές για τον έλεγχο της επαρχίας Ιντλίμπ, καθώς και τις λόγω της υποστήριξης που προσφέρουν σε αντιμαχόμενες ομάδες. Ζήτημα για την Άγκυρα είναι πάντα η στάση της Ρωσίας απέναντι στους Κούρδους και οι παρεμβάσεις του Ιράν, που συνήθως ευθυγραμμίζονται με τη Ρωσία.
Όσον αφορά στη Λιβύη, Άγκυρα και Κόσχα υποστηρίζουν αντίπαλα μέρη, με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να έχει επενδύσει στον Χαφτάρ και τον Ταγίπ Ερντογάν στον Σάρατζ. Η Τουρκία παραδέχεται ότι εξοπλίζει τον GNA, ενώ η Μόσχα αρνείται ότι παρέχει ενεργή στρατιωτική στήριξη στον LNA.
Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί την ώρα που υπάρχουν έντονες διπλωματικές διεργασίες μεταξύ των δύο χωρών για το σχέδιο εκεχειρίας που έχει προτείνει η Αίγυπτος, στο πλαίσιο της οποίας προτείνεται ένα αιρετό συμβούλιο ηγεσίας και κατάπαυση του πυρός από τις 8 Ιουνίου.
Στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί επίσης και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, όπου αναμένεται να έχει συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους αύριο, Δευτέρα, σύμφωνα με τουρκική διπλωματική πηγή.