Όχι, ο covid-19 δεν είναι σε αποδρομή, είναι εδώ και σκοτώνει χιλιάδες κάθε μέρα, ενώ εκρηκτικός είναι ο ρυθμός αύξησης κρουσμάτων σε κεντρική και νότια Αμερική. Ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να δημιουργήσει ένα εσωτερικό περιβάλλον λειτουργικότητας για να αποφύγει την οικονομική καταστροφή, η προοπτική αποκατάστασης της διεθνούς διαλειτουργικότητας, που αποτελεί την βάση της ανάπτυξης απέχει ακόμα πολύ και ενδεχόμενη επίσπευσή της θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα οξύτερο δεύτερο κύμα.
Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 431.731 ανθρώπων παγκοσμίως μετά την εμφάνιση του ιού στην Κίνα, τον Δεκέμβριο. Περισσότεροι από 7.323.516 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό επίσημα σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας, από τους οποίους τουλάχιστον 3.603.893 θεωρούνται θεραπευμένοι.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για δεύτερο κύμα, ζητά από τις χώρες να “μην πάρουν το πόδι από το πετάλι” των μέτρων, ενώ οι κυβερνήσεις επιχειρούν να επανεκκινήσουν την οικονομική δραστηριότητα. Την ίδια στιγμή κορυφώνεται ο ανταγωνισμός για το εμβόλιο, με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να θέλουν κατ αποκλειστικότητα τα δικαιώματα και τη διανομή, ενώ Ευρώπη και Κίνα ζητούν παγκόσμια ισοκατανομή.
O αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν είναι παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων. Ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση, ενώ ένας αριθμός φτωχών χωρών διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες ανίχνευσης.
Οι ΗΠΑ, όπου ο Τραμπ καθυστέρησε να λάβει μέτρα και επιρρίπτει εκ των υστέρων ευθύνες στον ΠΟΥ και την Κίνα, είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό θανάτων όσο και σε αριθμό κρουσμάτων. Μέχρι στιγμής 111.750 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Συνολικά έχουν καταγραφεί 1.968.221 κρούσματα. Τουλάχιστον 518.522 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί.
Στα βήματα των ΗΠΑ η Βρετανία, του Μπόρις Τζόνσον ο οποίος νόσησε πριν πειστεί για την αναγκαιότητα των μέτρων. Το Ηνωμένο Βασίλειο μετράει σήμερα 40.883 νεκρούς (289.140 κρούσματα). Ακολουθεί η Βραζιλία του επικίνδυνου Μπολσονάρου, με 37.134 νεκρούς (707.412 κρούσματα). Η Ιταλία, όπου ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί κατέθεσαν χθες ενώπιον του Εισαγγελέα του Μπέργκαμο στην έρευνα για τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού, μετράει 34.043 νεκρούς (235.561 κρούσματα). Ακολουθεί η Γαλλία με 29.296 νεκρούς (191.394 κρούσματα).
Ανάμεσα στις πιο σκληρά πληγείσες χώρες, το Βέλγιο είναι αυτό που θρηνεί τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες σε σχέση με τον πληθυσμό του, με 83 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθούν η Βρετανία (60), η Ισπανία (58), η Ιταλία (56) και η Σουηδία (47).
Η Κίνα (χωρίς τα εδάφη του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο) όπου η επιδημία ξέσπασε στα τέλη Δεκεμβρίου, καταγράφει επισήμως συνολικά 83.043 κρούσματα (3 νέα), από τα οποία 4.634 θάνατοι (κανένας επιπλέον). Παράλληλα, 78.351 ασθενείς θεραπεύτηκαν. Ωστόσο, εκφράζονται επιφυλάξεις για την ακρίβεια και ορθότητα των στοιχείων που δίνει στη δημοσιότητα το Πεκίνο.
Βραζιλία: Ανοίγουν μαζικούς τάφους και εμπορικά κέντρα
Ο συνολικός απολογισμός των ασθενών οι οποίοι υπέκυψαν στην COVID-19 έφθασε τους 41.828, ξεπερνώντας αυτόν που καταγράφεται επίσημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας. Την ίδια ώρα και ενώ η χώρα ανοίγει ομαδικούς τάφους, τα κρούσματα καλπάζουν, φήμες για πραξικόπημα να κυκλοφορούν έντονα τα τελευταία 24ωρα, ο δήμαρχος του Σάου Πάουλο ανακοίνωσε ότι ανοίγει εκ νέου τα εμπορικά κέντρα.
Οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί είναι 739.503, κατά τα επίσημα στοιχεία — που μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας τονίζει πως είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με τα πραγματικά. Πάντως με βάση τον επίσημο απολογισμό, η Βραζιλία κατατάσσεται δεύτερη στον πλανήτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων και τρίτη στον κόσμο ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το υπουργείο Υγείας μανιπουλάρει τα στοιχεία, διακόπτει την πρόσβαση σε αυτά, εν μέσω της συνεχιζόμενης πολεμικής για διαχείριση της κρίσης από τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου και ενώ φήμες για πραξικόπημα κυκλοφορούν τα τελευταία 24ωρα ευρέως.
ΗΠΑ: Εκατοντάδες νεκροί κάθε μέρα
Οι ΗΠΑ μαστίζονται από τρεις παράλληλες κρίσεις: Τον κορονοϊό που μετρά χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες θανάτους κάθε μέρα, τη συνεπακόλουθη οικονομική με πάνω από 37 εκατομμύρια νέους ανέργους σε 11 εβδομάδες και τις διαδηλώσεις για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Το μέτρημα έχει χαθεί. Τα στοιχεία καταγράφονται, αλλά η επικαιρότητα καλπάζει και ο νεκροί χάνονται μέσα στο εμπρηστικό κλίμα που έχει δημιουργήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη από τις ευθύνες του για τν εξάπλωση του ιού, ενόψει τον προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας έφθασε έτσι τους 111.750 νεκρούς, ενώ στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί σχεδόν δύο εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, κατά τα δεδομένα που συγκεντρώνει η σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς.
Σε απόλυτους αριθμούς, η χώρα συνεχίζει να είναι αυτή που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, τόσο ως προς τον αριθμό των νεκρών, όσο και ως προς αυτόν των μολύνσεων. Περίπου 518.000 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ημερήσιοι απολογισμοί τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνούν τους 1.000 νεκρούς. Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είχαν φθάσει στην κορύφωσή τους, είχαν ξεπεράσει τους 3.000 μέσα σε 24 ώρες, περί τα μέσα του Απριλίου.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να καταγράφει περί τα 20.000 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό την ημέρα και δυσκολεύεται να κατέβει από αυτό το επίπεδο.
Λιγότερο αστικοποιημένες περιοχές, μεσοδυτικές, νότιες και δυτικές πολιτείες, έχουν εν μέρει πάρει πλέον τη σκυτάλη σε όρους νέων μολύνσεων από τις πέντε πολιτείες των βορειοανατολικών ΗΠΑ που αποτέλεσαν αρχικά το επίκεντρο της πανδημίας και θρηνούν περίπου τους μισούς θανάτους — από το Νιού Τζέρσι ως τη Μασαχουσέτη, με τη Νέα Υόρκη στη μέση.
Κατά τον μέσο όρο ένδεκα επιδημιολογικών μοντέλων όπως τον υπολόγισαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 αναμένεται να ανέρχεται σε περίπου 130.000 την 4η Ιουλίου, την ημέρα της εθνικής εορτής των ΗΠΑ.
Αργεντινή: Σε τροχιά μεγάλης έξαρσης
Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι επιβεβαιώθηκαν, για πρώτη φορά, πάνω από 1.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, καθώς ο ρυθμός της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού επιταχύνεται, μόλις μερικές ημέρες αφότου παρατάθηκε το lockdown στο Μπουένος Άιρες, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Λατινικής Αμερικής, επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα.
Σύμφωνα με το υπουργείο, επιβεβαιώθηκαν 1.141 νέες μολύνσεις και 24 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες.
Συνολικά, η Αργεντινή θρηνεί από τις αρχές Μαρτίου, όταν εντοπιζόταν το πρώτο κρούσμα, 717 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 24.761 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Η Λατινική Αμερική έχει μετατραπεί στο νέο επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού.
Παρά την αύξηση των κρουσμάτων στην Αργεντινή πάντως, τα κρούσματα παραμένουν αισθητά λιγότερα από ό,τι στη γειτονική Χιλή (+3.913 κρούσματα χθες) ή στη γειτονική Βραζιλία (+32.091).
Περού: Ξεπέρασαν τα 200.000 τα κρούσματα
Στο Περού, τη χώρα που κατατάσσεται δεύτερη στη Λατινική Αμερική και όγδοη στον πλανήτη ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό, ξεπεράστηκε χθες Τρίτη το φράγμα των 200.000 μολύνσεων, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Λίμα.
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 έφθασε τους 203.736, ενώ οι νεκροί είναι πλέον 5.738, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των περουβιανών υγειονομικών αρχών.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, πέθαναν ακόμη 167 άνθρωποι, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι άλλοι 4.040 προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό.
Η χώρα των 32 εκατομμυρίων κατοίκων κατατάσσεται δεύτερη στη Λατινική Αμερική ως προς τον αριθμό μολύνσεων, πίσω μόνο από τη Βραζιλία (210 εκατ. κάτοικοι) και τρίτη ως προς τον αριθμό των θανάτων, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό (127 εκατ.).
Μεξικό: 596 νεκροί σε 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε άλλους 596 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.199 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, στοιχεία που αυξάνουν τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα σε 14.649 νεκρούς επί συνόλου 124.301 μολύνσεων.