Βηματισμό που αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας αναπτύσσει εκ νέου το NATO, καθώς συσφίγγει τις σχέσεις του με την Ουκρανία, εισάγοντας τη χώρα στον εσωτερικό βραχίονα, μέσω του προγράμματος “βελτιωμένων ευκαιριών”. Ταυτόχρονα ξεδιπλώνεται ο οδικός χάρτης για την πλήρη ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, προοπτική που ακόμα απέχει, αλλά προσεγγίζεται με νέα δυναμική.
Το πρόγραμμα Enhanced Opportunities Partner αποτελεί στην ουσία βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους ένταξης της Ουκρανίας στη Βορειατλαντική Συμμαχία, ανοίγοντας τις διόδους πληροφοριών και συνεκπαίδευσης δυνάμεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία προσφάτως απέκτησε αυτοκέφαλη εκκλησία, με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείο Κωνσνταντινούπολης, η οποία προκάλεσε κρίση στις σχέσεις με την Εκκλησία της Ρωσίας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του NATO, ως εταίρος η Ουκρανία προσέφερε στρατεύματα στις Συμμαχικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν και του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και στη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Οι Σύμμαχοι εκτιμούν ιδιαίτερα αυτές τις σημαντικές συνεισφορές, οι οποίες αποδεικνύουν τη δέσμευση της Ουκρανίας για την ευρωατλαντική ασφάλεια.
Ως συνεργάτης για βελτιωμένες ευκαιρίες, η Ουκρανία θα επωφεληθεί από προσαρμοσμένες ευκαιρίες για να βοηθήσει στη διατήρηση τέτοιων συνεισφορών. Αυτό περιλαμβάνει βελτιωμένη πρόσβαση σε προγράμματα και ασκήσεις διαλειτουργικότητας, καθώς και περισσότερη ανταλλαγή πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των διδαγμάτων.
“Αυτή η απόφαση αναγνωρίζει τις ισχυρές συνεισφορές της Ουκρανίας στις αποστολές του ΝΑΤΟ και αποδεικνύει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Συμμαχίας για τις συνεργασίες της παρά την πανδημία COVID-19”, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Oana Lungescu.
Η Ουκρανία είναι πλέον ένας από τους έξι εταίρους για βελτιωμένες ευκαιρίες, μαζί με την Αυστραλία, τη Φινλανδία, τη Γεωργία, την Ιορδανία και τη Σουηδία. Κάθε ένας από τους εταίρους έχει μια εξατομικευμένη σχέση με το ΝΑΤΟ, που βασίζεται σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Στην ανακοίνωση, βέβαια, επισημαίνεται ότι το καθεστώς της Ουκρανίας ως εταίρου βελτιωμένων ευκαιριών δεν προδικάζει αποφάσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν και να υποστηρίζουν την Ουκρανία στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, όσον αφορά τον πολιτικό έλεγχο και τη δημοκρατική εποπτεία, και στον αγώνα κατά της διαφθοράς.