To Eurogroup ενέκρινε, όπως ήταν αναμενόμενο, την επιστροφή των κερδών από τα κέρδη των ομολόγων, ANFA’s και SNP’s στην Ελλάδα, ολοκληρώνοντας και τυπικά την έκτη αξιολόγηση του ελληνικού μεταμνημονιακού προγράμματος. Πρόκειται για μια ακόμη ένεση ρευστότητας ύψους 748 εκατ. στην ελληνική οικονομία, που σε αυτή τη φάση θα διοχετευθεί για την χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης και επανεκκίνησης.
Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο στο πλαίσιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνδεόταν, μέχρι πρότινος, με την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες, καθώς και με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Πλέον, λόγω του κορονοϊού και της αναστολής του συμφώνου σταθερότητας, οι εκταμιεύσεις εγκρίνονται χωρίς ουσιαστικά προαπαιτούμενα.
Από τις διατυπώσεις του ανακοινωθέντος, βέβαια, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών καθιστούν σαφές ότι αναμένουν επιτάχυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις που εκκρεμούν ή προωθούνται. Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της έχει δείξει ότι εστιάζει στην προετοιμασία αποκρατικοποιήσεων και στην χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων, ως μέτρα για την αναθέρμανση της ανάπτυξης.
Στο κοινό ανακοινωθέν, το Eurogroup επαινεί τις ελληνικές αρχές για την «ταχεία και αποφασιστική ανταπόκρισή τους» στην κρίση του κορωνοϊού, «τόσο στην ανάσχεση του ξεσπάσματος του ιού όσο και στη λήψη των αναγκαίων οικονομικών και δημοσιονομικών μέτρων στήριξης της οικονομίας». Οι υπουργοί Οικονομικών, επίσης, «καλωσορίζουν τη δέσμευση» της Ελλάδας να υλοποιήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προς υποστήριξη της ανάκαμψης, ενώ αναδεικνύουν ως τομείς όπου έχει καταγραφεί πρόοδος τις ιδιωτικοποιήσεις, την κοινωνική πρόνοια, την αγορά εργασίας και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Σημειώνεται ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις σε κάποια πεδία, «για παράδειγμα στον χρηματοπιστωτικό τομέα» – αλλά αναγνωρίζεται ότι αυτές οφείλονται κυρίως στις συνέπειες της πανδημίας.
Χαρακτηρίζεται, πάντως, «ζωτικό» η Ελλάδα να επιμείνει και να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της, ώστε να αναβαθμίσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας της. Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει «με αποφασιστικότητα» στην υλοποίηση του σχεδίου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, στη νομοθέτηση ενός «αποτελεσματικού πτωχευτικού κώδικα» και στην κατάργηση έως το τέλος Ιουλίου του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Σε δήλωσή του μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη εταίρων και αγορών, συνεχίζει να εφαρμόζει το συνεκτικό, δυναμικό, αποτελεσματικό και εμπροσθοβαρές σχέδιό της». Το σχέδιο αυτό, «παρά τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μας, θα μας επιτρέψει να υπερβούμε τις σημερινές δυσκολίες με τις ελάχιστες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις».