Το ζήτημα του υβριδικού πολέμου μέσω προπαγάνδας από media και social media επανέρχεται μετ επιτάσεως προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες, με αποκορύφωμα τον εντοπισμό και απενεργοποίηση από το twitter 32,000 λογαριασμών ηλεκτρονικής προπαγάνδας που αφορούσανσε δομημένα δίκτυα παραπληροφόρησης από την Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία.
Δεν πρόκειται βέβαια παρά για την κορυφή του παγόβουνου και για κίνηση-προειδοποίηση προς τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους.
Συνολικά, το Τwitter μετά από έρευνα σε συνεργασία με δύο οργανισμούς: το Australian Strategic Policy Institute (ASPI) και το Stanford Internet Observatory (SIO), διέγραψε 32.242 λογαριασμούς από Ρωσία, Τουρκία και Κίνα που έκαναν προπαγάνδα υπέρ των κυβερνήσεων τους.
Καθώς οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ πλησιάζουν, η εργαλειοποίηση των social media θα εντείνεται και τέτοιες αποκαλύψεις αναμένεται να ενταθούν, σε επίπεδο μάλιστα που σύντομα θα πάψουν να προκαλούν αίσθηση.
Οι… παραβάτες
Στην Τουρκία το δίκτυο εντοπίστηκε στις αρχές του 2020 με ψευδείς αναρτήσεις που απευθύνονταν κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας. Οι συνολικά 7.340 λογαριασμοί που απενεργοποιήθηκαν αναπαρήγαγαν υλικό υπέρ του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ ενώ παρείχαν στήριξη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που λογαριασμοί προπαγάνδας που συνδέονται με την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν εντάσσονται στη λίστα του Twitter, αποδεικνύοντας την έκταση του έχει λάβει το φαινόμενο.
Σύμφωνα με το Twitter ένα μεγάλο κομμάτι του τουρκικού δικτύου συνδέεται με τη νεολαία του κόμματος Ερντογάν ενώ αρκετοί εκ των λογαριασμών σχετίζονται με κρίσιμους οργανισμούς για τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του.
Η προπαγάνδα χρηματοδοτήθηκε με τη χρήση κρυπτονομισμάτων.
Στην Κίνα το twitter ανακοίνωσε ότι το νέο αυτό δίκτυο αποκαλύφθηκε με τη χρήση τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2019.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο δίκτυο συμμετείχαν 23.750 βασικοί λογαριασμοί και περίπου 150.000 λογαριασμοί που λειτουργούσαν ως «αναμεταδότες» για τους οποίους εκκρεμεί η τύχη τους.
Οι αναρτήσεις γίνονταν κυρίως στην κινεζική γλώσσα και αναπαρήγαγαν πληροφορίες γεωπολιτικού περιεχομένου που ήταν θετικές για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ενώ παράλληλα προωθούσαν παραπλανητικό υλικό για όσα συμβαίνουν στο Χονκ Κονγκ.
Στη Ρωσία, όπου απενεργοποιήθηκαν 1.152 λογαριασμοί, η έρευνα επικεντρώθηκε στην ιστοσελίδα Current Policy που κάνει κρατική πολιτική προπαγάνδα στη χώρα. Ανάμεσα στις αναρτήσεις που τράβηξαν την προσοχή των ερευνητών ήταν πολλές που αφορούσαν την επίθεση σε πολιτικούς αντιπάλους της ρωσικής κυβέρνησης
Εντοπίστηκε στις αρχές του 2020, αυτό το δίκτυο λογαριασμών χρησιμοποιούσε συντονισμένη μη αυθεντική δραστηριότητα, η οποία απευθυνόταν κυρίως σε εγχώριο κοινό εντός της Τουρκίας. Με βάση την ανάλυσή μας σχετικά με τους τεχνικούς δείκτες του δικτύου και τη συμπεριφορά λογαριασμού, η συλλογή πλαστών και παραβιασμένων λογαριασμών χρησιμοποιήθηκε για την ενίσχυση πολιτικών αφηγήσεων ευνοϊκών για το AK Parti και επέδειξε ισχυρή υποστήριξη στον Πρόεδρο Ερντογάν. Αποκαλύπτουμε σήμερα 7.340 λογαριασμούς στο αρχείο.