Κινητικότητα στο βαλκανικό μέτωπο αναπτύσσει εκ νέου η ελληνική κυβέρνηση, επενδύοντας εκ νέου στις σχέσεις με τη Σερβία, οι οποίες είχε φανεί να δέχονται πλήγμα με αφορμή διφορούμενες διαρροές για τη στάση της Αθήνας στο ζήτημα του Κοσόβου, όπου είχε διαρρεύσει ότι ενδέχεται να κινηθεί προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης.
Τώρα, όπως προκύπτει από το κλίμα της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτειρκών, Νίκου Δένδια με τον Σέρβο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάτσιτς και από τη γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο πρώτος, η ελληνική πλευρά βεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα μεταβάλλει τη θέση της ως προς το καθεστώς του Κοσόβου μέχρι να επιτευχθεί λύση.
Ειδικότερα, στη γραπτή δήλωση του Νίκου Δένδια αναφέρεται ότι:
Αναφορικά με τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, επανέλαβα ότι η θέση της χώρας μας σχετικά με το καθεστώς του Κοσόβου, παραμένει αμετάβλητη, έως ότου επιτευχθεί μία τελική συμφωνία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως είχε επιμελώς αποφύγει να αναφερθεί στο θέμα του Κοσόβου κατά την επίσκεψη του Σέρβου πρωθυπουργού στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2019, με αποτέλεσμα να θίξει το ζήτημα της αλληλεγγύης και της διατήρησης των πάγιων θέσεων από αμφοτέρους, με συνέντευξή του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Από τότε, αρκετά πράγματα άλλαξαν στη διάρθρωση του διπλωματικού γραφείου του Μεγάρου Μαξίμου και οι εξουσίες του Νίκου Δένδια φαίνεται ότι διευρύνθηκαν, επιτρέποντας την επιβεβαίωση της ελληνικής θέσης, καθησυχάζοντας το Βελιγράδι.
Μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Σερβίας στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας εξέδωσε δήλωση που αναφέρει ότι συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, ο κορωνοϊός και τα περιθώρια οικονομικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών.
Επίσης αναφέρεται ότι συζητήθηκε και η υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Τα τελευταία αναφέρονται στην κατακλείδα της δήλωσης, ακολυθώντας την επιβεβαίωση της ελληνικής θέσης για το Κόσοβο. Συνεπώς, διπλωματικά η διάρθρωση αυτή, δείχνει τη συμφωνία που επιδιώκεται από ελληνικής πλευράς. Ήτοι στήριξη για Κόσοβο σε αντάλλαγμα για στήριξη στην Ανατολική Μεσόγειο.