Σημειολογικά και πολιτικά μηνύματα στην Άγκυρα θέλησε να στείλει σήμερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας -μέσω διπλωματικών πηγέων- στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Νταβούτογλου.
Η επιλογή του διαύλου των “διπλωματικών πηγών” και όχι επίσημης ανακοίνωσης από τον εκπρόσωπο Τύπου ή γραπτής απάντησης από την πολιτική ιεραρχία του υπουργείο, σηματοδοτεί την υποβάθμιση της παρέμβασης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Η στρατηγική αυτή φέρει σαφή πολιυικά μηνύματα, τα οποία αναμένεται να αποκωδικοποιήσει η Άγκυρα. Οι επόμενες κινήσεις εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν απάντηση και σε αυτά.
«Χαιρόμαστε που ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου»,
σημειώνουν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, σχετικά με την ελληνοϊταλική συμφωνία για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Η αναφορά σε μεταβολή της θέσης της Τουρκίας, όμως, αντικατοπτρίζει την σταθερή διαφορά ερμηνείας του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης της θάλασσας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Επιβεβαιώνει ωστόσο ότι το χάσμα παραμένει μεγάλο, καθώς ίδιες λέξεις και φράσεις φέρουν εκ ουσιωδώς διαφορετικά νοήματα. Όπερ σημαίνει ότι, οι δύο χώρες έχουν διαφορές στην ερμηνεία του ΔΔ και των συμβάσεων και ως εκ τούτου τίθεται η βάση για προσφυγή σε διεθνή διαιτησία.
Η διαφορά ερμηνειών, από νομικής άποψης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εναλλακτικό πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της επίλυσης των διμερών διαφορών. Σε αυτό το πλαίσιο οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να ζητήσουν μια προδικαστική απόφαση, ώστε να διευκρινιστεί η επικρατούσα ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου και οι δύο πλευρές να αποφασίσουν αν θα επιχειρήσουν διμερείς διαπραγματεύσεις ή θα υπογράψουν συνυποσχετικό, στη βάση κοινής ερμηνείας του Δικαίου, για την επίλυση των διαφορών στη Χάγη.
«Βεβαίως, συνεχίζει να έχει μια τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά θα τον συμβουλεύαμε να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο»,
επισημαίνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:
«Όσον αφορά την ουσία πάντως της Συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας και τις ανακρίβειες που επικαλείται ο Υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, θα ήταν σκόπιμο να έχει ως πηγή πληροφόρησης το ίδιο το κείμενο τις συμφωνίας».
Νωρίτερα, σε δηλώσεις τους ο κ. Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στη συμφωνία Αθήνας – Ρώμης, είχε τονίσει νωρίτερα σε συνέντευξή του πως «δεν ανησυχεί» την τουρκική πλευρά, σημειώνοντας πως αντίθετα, κατά τον ίδιο, «αποδεικνύει την εγκυρότητα των επιχειρημάτων της Αγκυρας σχετικά με τις θαλάσσιες συμφωνίες».
Τα ελληνοτουρκικά παραμένουν στην κορυφή της μιντιακής και πολιτικής ατζέντας για πολλοστή ημέρα, καταδεικνύοντας υποβόσκουσα ένταση και παρασκηνιακές διεργασίες, ενώ οι δηλώσεις, τα μέτωπα και το κλίμα, συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος στις κοινωνίες.