Εξόφθαλμη απάτη με τα στατιστικά για την ανεργία -και άλλους οικονομικούς δείκτες- επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο η ανεργία στην Τουρκία μειώθηκε, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι άνεργοι!
Η απάτη ήταν προφανής, γίνεται όμως κραυγαλέα γιατί επιχειρείται εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού που η ανεργία εκτοξεύεται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Συνεπώς, τα τουρκικά στοιχεία σπάνε το μοτίβο και αναγκάζουν άπαντες να επανεξετάσουν τα στοιχεία!
Ειδικότερα, η Τουρκία ανακοίνωσε μείωση σε μηνιαία και ετήσια βάση της ανεργίας, ενώ ο ποσοτικός δείκτης απασχολούμενων υποχώρησε την ίδια περίοδο.
Τα στοιχεία που δίνει πλέον στη δημοσιότητα η Άγκυρα προκαλούν ανησυχία για το ενδεχόμενο πολιτικών παρεμβάσεων, καθώς παρατηρούνται αλλαγές σε μεγέθη βάσης προκειμένου να βελτιωθούν κορυφαίοι δείκτες. Η τακτική αυτή, που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, για να διαμορφώσει την εικόνα πορείας της τουρκικής οικονομίας κατά το δοκούν υπονομεύει έτι περαιτέρω τη θέση της Τουρκίας διεθνώς.
Όπως ανακοινώθηκε, το ποσοστό ανεργίας στην Τουρκία μειώθηκε στο 13,2% τον Μάρτιο του 2020 από 14,1% ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 573 χιλιάδες σε 3,971 εκατομμύρια, το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2018.
Το ποσοστό ανεργίας στη γεωργία μειώθηκε σε 15% από 16,1%.
Τα στοιχεία αυτά, όμως, αντιφάσκουν με τα στοιχεία για την απασχόληση καθώς εκεί προκύπτει μείωση των εργαζομένων κατά 1,66 εκατομμύρια (!) σε 26.133 εκατομμύρια, το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2015, με απώλειες θέσεων εργασίας να καταγράφονται κυρίως στη γεωργία, τις υπηρεσίες και τη βιομηχανία.
Αριθμός Εργαζομένων
Η αλήθεια έγκειται στη μεταβολή του ποσοστού συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, καθώς αυτή μειώθηκε στο 49% από 53,4% το προηγούμενο έτος, το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2013. Έτσι, στην πραγματικότητα η ανεργία υπολογίστηκε μέσα σε δύο μήνες σε διαφορετική βάση. Η μείωση του ποσοστού συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό είναι τόσο μεγάλη που καθιστά -πρακτικά- μη συγκρίσιμα μεγέθη σε μηνιαία και ετήσια βάση.
Ποσοστό συμμετοχής του πληθυσμού στην εργατική δύναμη