Το γάντι της τουρκικής προκλητικότητας σήκωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που απείλησε με εμπλοκή αν η Ελλάδα παρεμποδίσει τουρκικά ερευνητικά σκάφη.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι “δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση η οποία θα εκχωρήσει τα εθνικά δικαιώματα και ότι θα κάνουμε το καθήκον μας”.
Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας, κληθείς να απαντήσει τι θα γίνει αν βγει ένα ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας νοτίως της Κρήτης, σε χώρο που μας ανήκει, διαμήνυσε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση η οποία θα εκχωρήσει τα εθνικά δικαιώματα και ότι θα κάνουμε το καθήκον μας.
Ερωτηθείς για τον εκνευρισμό του Τούρκου Προέδρου από αυτή τη συμφωνία, ο κ. Δένδιας είπε πως ήταν απολύτως αναμενόμενος.
«Η Ιταλία υιοθετεί πλήρως πλέον με την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού της, την ερμηνεία του διεθνούς δικαίου όπως το αντιλαμβάνεται η Ελλάδα. Τα νησιά έχουν την επήρειά τους, η μέση γραμμή είναι εκεί. Μόνο η Τουρκία επιμένει σε αυτή τη μονοδιάστατη άποψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, δεν έχουν οικονομική ζώνη και έχουν μόνο χωρικά ύδατα. Η Τουρκία δεν έχει πλειοψηφούσα αντίληψη στο Διεθνές Δίκαιο και γι’ αυτό και είναι πολύ επιφυλακτική να οδηγήσει τα πράγματα με την Ελλάδα σε δικαστική επίλυση, δεν το θέλει»
εξήγησε.
Η απάντηση αυτή είναι προφανές ότι στρέφεται ενάντια στις προκλήσεις και το bullying που επιχείρησε χθες η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας με αποκορύφωμα τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος, αφού επισήμανε ότι τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη συνοδεύονται από φρεγάτες απείλησε με δράση αν η Ελλάδα επιχειρήσει να τα παρεμποδίσει.
Αν και ηχηρή, η απάντηση του Νίκου Δένδια, υπολείπεται σημειολογικά και πολιτικά της πρόκλησης του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς απευθύνθηκε από τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τουρκίας και απαντήθηκε από τον υπουργό των Εξωτερικών. Η αναντιστοιχία αυτή καταγράφεται και μεταφράζεται διπλωματικά.
Από ελληνικής πλευράς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφεύγει να απαντά δημοσίως, έτσι ώστε να μην πέσει στην παγίδα έντασης που στήνει ο Τούρκος πρόεδρος, προκειμένου να οδηγήσει σε πολιτικό και διπλωματικό αδιέξοδο και να επιβάλλει άνευ όρων διαπραγματεύσεις υπό την απειλή θερμού επεισοδίου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δένδιας είπε πως η Τουρκία επιδιώκει μια κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα, θέλει να πετύχει από την πλευρά μας παραχωρήσεις με όποια μέθοδο και τόνισε ότι θα αποτύχει. «Έχουμε καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι θα προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν πρόκειται να εκχωρήσουμε κάτι το οποίο μας ανήκει. Δεν θέλουμε να πάρουμε κάτι το οποίο ανήκει στην Τουρκία» διαμήνυσε.
Δυναμική συμφωνιών στη Μεσόγειο
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, ο Νίκος Δένδιας υπερασπίζεται τη συμφωνία με την Ιταλία, την περιγράφει ως διπλωματικό σκαλοπάτι για αντίστοιχη με την Αίγυπτο και εν συνεχεία με την Κύπρο,, θέλοντας να δείξει ότι η δυναμική που δημιουργείται για την Ελλάδα υπερβαίνει τις δεύτερες σκέψεις.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε επίσης γνωστό πως στις 18 Ιουνίου θα μεταβεί με όλη την ελληνική τεχνική ομάδα στην Αίγυπτο.
«Ήταν ο προγραμματισμός αμέσως μετά την ευτυχή κατάληξη με την Ιταλία, να πιάσουμε ξανά έντονα το νήμα με την Αίγυπτο»
επισήμανε χαρακτηριστικά.
Εστιάζοντας στις τελευταίες ημέρες που προηγήθηκαν της Συμφωνίας, ο κ. Δένδιας εκμυστηρεύτηκε πως την τελευταία εβδομάδα ήταν φρενήρεις οι διαπραγματεύσεις επί περίπου 15-16 ώρες την ημέρα και πως κατέληξαν χθες το βράδυ, γύρω στις 10:45, όποτε ενημέρωσε τον πρωθυπουργό «ότι επιτέλους τελειώσαμε».
«Πήρε 40 χρόνια για να υπογραφεί και πλέον η Ελλάδα έχει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και μάλιστα, μια αντίληψη μέσης γραμμής και επήρειας των νησιών που επιβεβαιώνει το Διεθνές Δίκαιο, την UNCLOS, και τις γενικότερες απόψεις που η Ελλάδα εκφράζει στο διεθνές γίγνεσθαι. Η Ελλάδα είναι μια συνεπής χώρα, δεν έχει à la carte απόψεις»
ανέφερε ο κ. Δένδιας απαντώντας στην ερώτηση τι κερδίζει η Ελλάδα από τη συμφωνία.
Από εκεί και πέρα, επισήμανε, υφίσταται πάντοτε και η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας επί τη βάση πλέον μιας κοινής αντίληψης με την Ιταλία. «Όμως είναι άλλο το κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε μετά από αυτή τη συμφωνία» αναγνώρισε και υπογράμμισε πως επιλύθηκαν και μια σειρά από τεχνικά ζητήματα τα οποία είχε η χώρα μας με τους Ιταλούς, προστατεύοντας απολύτως τα δικαιώματα των δικών μας αλιέων.
«Στα 6 έως 12 μίλια αυτή τη στιγμή οι Ιταλοί ψαρεύουν με όσα σκάφη θέλουν, ό,τι θέλουν»
προσέθεσε και τόνισε πως αυτά τα δύο δεν θα είναι έτσι.
«Οι Ιταλοί θα ψαρεύουν με συγκεκριμένο αριθμό σκαφών, ανώτατο όριο 68 σκάφη και θα ψαρεύουν τέσσερις κατηγορίες ειδών. Η κατηγορία ειδών, τα μικροπελαγικά αλιεύματα, τα οποία αφορούν τους Έλληνες ψαράδες, δεν θα αλιεύονται από τους Ιταλούς βάσει της Συμφωνίας»
αποσαφήνισε, απαντώντας εμμέσως στις επικριτικές δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος αντιπαλεύει τη συμφωνία ως υποχωρητική και δοτική, που δημιουργεί κακό προηγούμενο.