Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας τίθενται στην κορυφή της ατζέντας του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, αποδεχόμενος έτσι αιτήματα από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο κλιμακώνεται επικίνδυνα.
Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για την ισχύ του πλαισίου κυρώσεων που έχει αποφασίσει η ΕΕ για την Τουρκία, όσον αφορά την δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, διαβεβαίωσε ότι αυτές ισχύουν και στην περίπτωση που πράξει αντίστοιχα στην Ελλάδα.
Η δήλωση αυτή αποτελεί σημαντικό διπλωματικό βήμα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης αποτρεπτικού και κατασταλτικού μηχανισμού απέναντι στην Τουρκία, τη στιγμή που η διπλωματική κινητικότητα της Αθήνας κορυφώνεται με την υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και ενώ προετοιμάζει δυναμική επανεκκίνηση των αντίστοιχων διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο.
Ειδικότερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την ένταση που δημιουργεί η Τουρκία στη θαλάσσια περιοχή που εμπίπτει στο υποτιθέμενο μνημόνιό της με τη Λιβύη, ανακοίνωσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έχει στείλει στον ίδιο και το Συμβούλιο σχετικές επιστολές με τις οποίες ζητά το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία να έρθει στο επίκεντρο του Συμβουλίου.
Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι το πλαίσιο των κυρώσεων που έχει ήδη αποφασιστεί για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ισχύει και για τις κινήσεις που αφορούν την Ελλάδα, όντας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Συγκεκριμένα, ο Ζ.Μπορέλ δήλωσε τα εξής:
“δεν υπάρχει τίποτα καινούριο, η συμφωνία πλαίσιο υπάρχει, βεβαίως και μπορεί να εφαρμοστεί και για τα γεγονότα που αναφέρετε, διότι αφορούν μέρος της Ανατολικής Μεσογείου. Και σε ό,τι αφορά τις διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας για τα χωρικά ύδατα δεν μπορώ να πω κάτι νέο, όχι κάτι που μπορώ να μοιραστώ μαζί σας, αλλά, ο Έλληνας, ο φίλος και συνάδελφός μου, Υπουργός Εξωτερικών έστειλε δύο επιστολές ζητώντας από το Συμβούλιο να επικεντρωθεί στο θέμα της σχέσης με την Τουρκία. Η σχέση με τη Τουρκία, είναι μια περίπλοκη σχέση, καλύπτει πολλά θέματα, επικοινωνούμε με την Τουρκία για πολλά από αυτά μέσω του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, μιλάμε με την Τουρκία, δεν έχουμε επίσημες διαπραγματεύσεις, αλλά το Συμβούλιο θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτό. Στο επόμενο Συμβούλιο μετά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης αυτό το ζήτημα θα εξεταστεί”.
Στο μεταξύ, η Αθήνα συλλέγει διπλωματικά χαρτιά και οικοδομεί νέες στρατηγικές αντιπαράθεσης, όπως η επιχείρηση αναγνώρισης φορτηγού πλοίου που μεταφέρει όπλα στη Λιβύη και συνοδεύεται από τουρκικές φρεγάτες.