Την απόρριψη του σχεδίου της Αιγύπτου για εκεχειρία και ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα η Τουρκία, ενώ παράλληλα επιμένει στις παράνομες επιχειρήσεις ανεφοδιασμού και ενίσχυσης των δυνάμεων του Φαγιέζ αλ Σάρατζ.
Σήμερα ελληνική φρεγάτα της αποστολής IRINI της ΕΕ εντόπιζε τουρκικό φορτηγό πλοίο που -όλα δείχνουν ότι μεταφέρει όπλα- να κινείται σε περιοχή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων της ΕΕ και του ΟΗΕ, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία. Την ίδια ώρα από την Άγκυρα ανακοινωνόταν μέσω της Χουριέτ ότι απορρίπτεται η αιγυπτιακή πρόταση ειρήνευσης στη Λιβύη.
Προσφάτως, όπως είχε ανακοινώσει η Μόσχα, δια στόματος της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, η ισορροπία δυνάμεων στη Λιβύη έχει ανατραπεί, ενώ δημοσιεύματα καιρό τώρα κάνουν λόγο για απόσυρση μισθοφόρων της εταιρίας Wagner η οποία φαίνεται ότι δέχεται υποδείξεις από το Κρεμλίνο.
Η απόφαση της Άγκυρας να απορρίψει την πρόταση της Αιγύπτου, αντιφάσκει αρχικές διαρροές της Τρίτης περί αποδοχής της, μετά από επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαδούσογλου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Η Τουρκία απέρριψε σήμερα την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Λιβύη, λέγοντας ότι το σχέδιο αυτό έχει στόχο να σώσει τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ μετά την αποτυχία της επιχείρησής του για την κατάληψη της Τρίπολης, ανέφερε η εφημερίδα Hurriyet.
Η Άγκυρα στηρίζει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, οι δυνάμεις της οποίας κατάφεραν τις τελευταίες εβδομάδες να απωθήσουν την επίθεση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χάφταρ εναντίον της λιβυκής πρωτεύουσας.
Τον Χάφταρ υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Ρωσία.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ανακοίνωσε το Σάββατο μια νέα πρωτοβουλία για τη Λιβύη, στο πλαίσιο της οποίας προτείνεται ένα αιρετό συμβούλιο ηγεσίας και κατάπαυση του πυρός από τις 8 Ιουνίου.
Η Ρωσία και τα Εμιράτα χαιρέτισαν το σχέδιο αυτό, ενώ η Γερμανία επεσήμανε ότι οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είναι το κλειδί για την ειρηνευτική διαδικασία.
Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε σήμερα την πρόταση του Καΐρου, χαρακτηρίζοντάς την απόπειρα να σωθεί ο Χάφταρ μετά τις ήττες που υπέστη στο πεδίο της μάχης.
«Η προσπάθεια εκεχειρίας του Καΐρου ήταν αποτυχημένη εξ αρχής. Αν πρόκειται να υπογραφεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αυτό θα πρέπει να γίνει σε μια πλατφόρμα που φέρνει όλες τις πλευρές μαζί», επεσήμανε ο Τσαβούσογλου στη Hurriyet. «Η έκκληση για εκεχειρία προκειμένου να σωθεί ο Χάφταρ δεν μας μοιάζει ειλικρινής ή πιστευτή»,
πρόσθεσε.
Ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει να συνομιλεί με όλες τις πλευρές προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην κρίση στη Λιβύη, όμως αυτή θα απαιτεί τη συμφωνία και των δύο μερών.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν το θέμα της Λιβύης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν «σε κάποια θέματα» και ότι ο στρατός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα εξακολουθήσει να μάχεται για να θέσει υπό τον έλεγχό του την παράκτια πόλη Σύρτη και την αεροπορική βάση Τζούφρα, πιο νότια.
Ο Τσαβούσογλου επεσήμανε εξάλλου ότι ο Ερντογάν και ο Τραμπ ζήτησαν από τους υπουργούς τους των Εξωτερικών και της Άμυνας, αλλά και αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας και Πληροφοριών να συζητήσουν πιθανά περαιτέρω βήματα για τη Λιβύη.