Με ιδιαίτερα καλές επιδόσεις έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας, καθώς οι προσφορές έφτασαν στα 15,75 δισ. και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,57%, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες και το αρχικό guidance αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας το ισχυρό spillover effect του προγράμματος PEPP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στην πρωτογενή αγορά τίτλων.
Το επιτόκιο της έκδοσης, λήξεως στις 16 Ιουνίου του 2030, αποκλιμακώθηκε λόγω της υψηλής προσφοράς για να διαμορφωθεί τελικώς στο 1,57% (Mid Swaps + 160 μονάδες βάσης). Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα το πρωί και αρχική τιμή-στόχος είχε δοθεί το επιτόκιο mid swap συν 170-175 μονάδες βάσης, δηλαδή ένα επιτόκιο στην περιοχή του 1,65-1,7%.
Με βάση τα ιδιαίτερα καλές συνθήκες που διαμορφώθηκαν, η Αθήνα θα αντλήσει τελικά κεφάλαια 3 δισ., αν και αρχικά ο στόχος που φαίνεται να είχε τεθεί, αλλά δεν είναι ανακοινωθεί ήταν στην περιοχή των 2-2,5 δισ.
Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει -για την ώρα- την προσφυγή στον ESM, παραμένει σε τροχιά για την εκπλήρωση του προγράμματος διαφοροποίησης χρηματοδότησης και αποκτά ρευστότητα ικανή να χρηματοδοτήσει δράσεις ανάσχεσης της ύφεσης και ανάπτυξης, έως ότου ξεκινήσει η ροή των κεφαλαίων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έχει διευκρινίσει απριόρι ότι τα ποσά αυτά που δανείζεται το κράτος χρησιμοποιούνται -μαζί με τον αυξημένο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια, τα έσοδα του προϋπολογισμού και τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης- για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης.