Ο κορονοϊός δεν είναι hoax. Το ΕΣΥ έχει όρια. Η οικονομία δεν αντέχει να κλείσει ξανά. Με αυτές τις κομβικές παραδοχές πρέπει να πορευτεί η υφήλιος συλλογικά και κάθε ένας ξεχωριστά το προσεχές διάστημα 12-18 μηνών ή μέχρι να βρεθεί φαρμακευτική αγωγή, εμβόλιο ή να επιτευχθεί ικανή ανοσία του γενικού πληθυσμού.
Συνεπώς, οι πιθανότητες να επιβληθεί νέο, μεγάλης κλίμακας lockdown -που φτάνει στα όρια shutdown- σε χώρες της ΕΕ, είναι ελάχιστες. Τα κρούσματα θα παρουσιάσουν μεγάλες διακυμάνσεις, καθώς οι χώρες αίρουν τα μέτρα και τα σύνορά τους. Αυτό είναι αναπόφευκτο.
Ουδείς γνωρίζει, ούτε μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια αν και πότε θα εκδηλωθεί δεύτερο κύμα, ποιές χώρες θα πλήξει και πόσο θα διαρκέσει. Υπάρχουν όμως μοντέλα, στοιχεία και δυνατότητες να προβλεφθεί η παραγωγικότητα των εστιών, η απομόνωση και αντιμετώπισή τους.
Οι ελπίδες για πιστοποιητικά υγείας, άποδείχθηκαν φρούδες -για την ώρα- καθώς αποτελεσματικά τεστ αντισωμάτων δεν υπάρχει, ενώ δεν είναι σαφές το επίπεδο και η διάρκεια της ανοσίας.
Ο κίνδυνος εξάντλησης των ανοχών και αντοχών της κοινωνίας είναι ορατός. Η έκρηξη της ανεργίας, η απρόσμενη απώλεια βιοτικού επιπέδου και η ανασφάλεια για την ίδια τη ζωή, αποτελούν ένα απόλυτα ασταθές μίγμα, το οποίο δεν μπορεί να ελεγθχεί. Γι΄αυτό στόχος είναι να αποφευχθούν οι μεγάλοι και παρατεταμένοι κραδασμοί.
Νέα lockdowns
Το Crisis Monitor έχει εξ αρχής επισημάνει τον κίνδυνο κυλιόμενων lockdowns παγκοσμίως, τα οποία όμως, σε μεγάλη έκταση δεν είναι βιώσιμα. Σε κάθε περίπτωση η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων με ατομική ευθύνη είναι πρόκληση, αβέβαιη και μάλλον… ανεφάρμοστη.
Συνεπώς, lockdowns θα υπάρξουν τοπικά, ειδικά, στοχευμένα και εστιασμένα. Άλλες ενέργειες αύξησης επαγρύπνησης και τήρησης μέτρων επίσης θεωρούνται βέβαιες. Ωστόσο πλέον οι κυβερνήσεις έχουν περάσει από το στάδιο της πρόληψης και προετοιμασίες στην καταστολή και αντιμετώπιση.
Όπερ σημαίνει ότι το κράτος πλέον θα πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις εν λειτουργία, που συνεπάγεται μέτρα διοικητικού χαρακτήρα, τα οποία θα αφορούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.
Από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου επαναλαμβάνεται η καθημερινή γραπτή ενημέρωση για την επιδημιολογική εικόνα του κορονοϊού που είχε σταματήσει στις 2 Ιουνίου, μετά από έξαρση κρουσμάτων. Αυτή είναι μια πρώτη ενέργεια ανάσχεσης δυναμικής αλλαγής του κλίματος στην οικονομία.
Ο κόσμος ξέχασε γρήγορα τον κορονοϊό και έφτασε σε σημείο να αγνοεί τον κίνδυνο. Συνωστισμός σε μπαρ, παραλίες, αεροδρόμια. Έχουν και οι κυβερνήσεις ευθύνες βέβαια, όπως και οι εκάστοτε φορείς διαχείρισης.
Οι επόμενες δράσεις θα είναι κυρίως επικοινωνιακές, επαναφέροντας κλίμα αβεβαιότητας, ώστε να ενισχυθεί η τάση αυτοπροστασίας. Ενδεχόμενη αποτυχία συγκράτησης, θα οδηγήσει σε περαιτέρω μέτρα στα σημεία εισόδου και σε χώρους μεγάλης συγκέντρωσης. Στο επόμενο στάδιο μπορεί να ζητηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων από τις επιχειρήσεις, τα οποία όμως θα ανεβάσουν το κόστος, καθιστώντας αμφίβολο το αποτέλεσμα.