Κινήσεις για καλύτερη και αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση του θετικού κλίματος που δημιούργησε στις αγορές η διεύρυνση της χρηματοδότησης και του εύρους εφαρμογής των εργαλείων της ΕΚΤ, κάνει η ελληνική κυβέρνηση, θέλοντας να αποφύγει προσφυγή στον ESM και ενώ το ευρωπαϊκά κονδύλια φαίνεται ότι θα καθυστερήσουν ακόμα αρκετά.
Μετά και την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το έκτακτο QE (PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ φέρνοντας το συνολικό του μέγεθος στο 1,35 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει αυτομάτως πως θα αγοράσει ακόμη περισσότερα ελληνικά ομόλογα. Από τα 15-16 δισ. ευρώ που θα αγόραζε εάν το PEPP παρέμενε στα 750 δισ., πλέον, σύμφωνα και με πηγές της αγοράς, θα μπορεί να αγοράσει ελληνικούς τίτλους ύψους 27 δισ. ευρώ.
Έτσι, η ΕΚΤ έχει ικανή ρευστότητα για να καλύψει πλήρως την εκδοτική δραστηριότητα του Ελληνικού Δημοσίου φέτος αλλά και την επόμενη χρονιά (στα 8-9 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι συνολικές εκδόσεις ελληνικών ομολόγων φέτος), στηρίζοντας έτσι το κόστος δανεισμού της χώρας και τα spreads.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, μετά από διαβούλευση με τους συμβούλους και υποψήφιους επενδυτές σπεύδει εκ νέου στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, με στόχο την άντληση έως 2,5 δισ. και με επιτόκιο της τάξης του 1,5%.
Πρόκειται για ορθολογική λύση, καθώς διαφοροποιεί τις καμπύλες λήξεων και συμβάλλει στην εξομάλυνση της καμπύλης μέσης απόδοσης. Επίσης, πρόκειται για μια safe επένδυση για τους αγοραστές, καθώς η ΕΚΤ αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως collateral και τα αγοράζει στη δευτερογενή αγορά.
Η κίνηση αυτή, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και επικοινωνιακά το κλίμα, καθώς η Ελλάδα σημειώνει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης για δύο συναπτά τρίμηνα και η υφεσιακή δυναμική αναμένεται να κλιμακωθεί και ενδεχομένως να κορυφωθεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Συνεπώς μια επιτυχημένη έξοδος στις αγορές θα μπορέσει να αλλάξει το κλίμα και την ειδησεογραφική ατζέντα.
Παράλληλα, η επιτυχής έξοδος του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές θα ανοίξει την πόρτα και για εταιρικές-τραπεζικές εκδόσεις ομολόγων, αυξάνοντας τη δέσμευση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα και συμβάλλοντας ενεργά στην εξισορρόπηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Η νέα έκδοση
Η έκδοση θα γίνει εκτός απροόπτου αύριο Τρίτη, τη στιγμή που το κλίμα γύρω από τα ελληνικά ομόλογα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό, καθώς με την στήριξη του νέου QE της ΕΚΤ και του σχεδίου που ανακοίνωσε η Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν σημειώσει βουτιά σε χαμηλά τριών μηνών, και μάλιστα σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτές των ιταλικών ομολόγων.
Ανάδοχοι για την έκδοση έχουν οριστεί έξι διεθνείς τράπεζες, BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs International Bank,HSBC και J.P. Morgan.
Το νέο 10ετές ομόλογο θα ωριμάσει τον Ιούνιο του 2030.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου (λήξης 2029, το οποίο εκδόθηκε πέρσι) διαμορφώνεται στο 1,38% και σύμφωνα με πηγές της αγοράς το νέο 10ετές θα μπορεί να πετύχει μία απόδοση κοντά στο 1.5% ενώ το ποσό άντλησης αναμένεται να κινηθεί κοντά στα 2,5 δις. ευρώ ανάλογα με τη ζήτηση.
Τα ελληνικά ομόλογα
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η ΕΚΤ έχει αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα 4,8 δισ., ποσό που αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά προσεχώς, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να προσεγγίσει τα 30 δισ., στο πλαίσιο της διάρκειας των νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΚΤ.
Οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά έχουν συμπιέσει τα spreads από τις σχεδόν 400 μονάδες που είχαν εκτοξευθεί έναντι των γερμανικών ομολόγων, σε επίπεδα πέριξ των 150 μονάδων βάσης, ήτοι στο 1,5%. Αντιστοίχως, έχουν μειωθεί και τα ασφάλιστρα κινδύνου επί των 5ετών ομολόγων.
Πρέπει όμως να σημειωθεί αυτή τη στιγμή οι αποδόσεις και τα CDS των ελληνικών ομολόγων είναι πλασματικά και δεν αντανακλούν τις πραγματικές εκτιμήσεις της αγοράς, αλλά το risk-off factor της παρέμβασης της ΕΚΤ μέσω του PEPP.