Με νέα πρόκληση, που εντάσσεται στη γραμμική εξέλιξη των κινήσεων της Άγκυρας, συνεχίζει η Τουρκία, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε με τον πρόεδρο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης να ενταθεί η στήριξη της Τουρκίας στην GNA και να ξεκινήσουν οι έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν στις έρευνες για πετρέλαιο και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
«Συμφωνήσαμε να βελτιώσουμε τους διμερείς δεσμούς μας σε πολλά πεδία, μεταξύ των οποίων και η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου»,
ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.
Σημείωσε δε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη στη Λιβύη είναι ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, προσθέτοντας πως η σύγκρουση στην αφρικανική χώρα μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικά μέσα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν το γεωπολιτικό ρίσκο στην περιοχή, καθώς καθίσταται πιο πιθανή μια αντιπαράθεση με την Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει θερμό επεισόδιο ή ατύχημα, δεδομένου ότι η Τουρκία έχει εντείνει την κινητικότητά της και τη στρατιωτική παρουσία της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Οι δυνάμεις του Χάφταρ, με τη στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ρωσίας (που αρνείται επισήμως εμπλοκή) και της Αιγύπτου, προσπαθούν να καταλάβουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο του 2019 αλλά τους τελευταίους μήνες απωθήθηκαν.
Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, η ισορροπία δυνάμεων στη Λιβύη έχει αλλάξει άρδην, κάτι που επιβεβαίωσε με δηλώσεις η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα. Παρασκηνιακές και επίσημες επαφές για τη διαμόρφωση της επόμενης μέρας έχουν ήδη ξεκινήσει και η Μόσχα φαίνεται να έχει διαφοροποιήσει τη στάση της, με αποτέλεσμα ήττες του Χαφτάρ σε αρκετά σημεία.
Έντονη είναι η φημολογία, χωρίς να εξακριβώνεται η προέλευσή της, για δυσαρέσκεια του Καΐρου με τον Χάφταρ και το ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής ο πρόεδρος της Βουλής Αλ Σάλεχ Ίσα. Η Αθήνα διαθέτει ικανό δίαυλο επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης, που -όπως και η κυβέρνηση- είναι επίσης αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, αλλά δεν αναγνωρίζει την GNA, καθώς δεν έχει παρουσιαστεί ώστε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλή της Λιβύης έχει απορρίψει το Μνημόνιο της GNA με την Τουρκία.