Έντονη είναι η υφεσιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2020, πριν ξεσπάσει σε πλήρη διάσταση η υγειονομική κρίση του κορονοϊού, με το ΑΕΠ να υποχωρεί 0,9% σε ετήσια και 1,6% σε τριμηνιαία βάση, προσθέτοντας συρρίκνωση που είχε αρχίσει να καταγράφεται το τελευταίο τρίμηνο του 2019.
Τα στοιχεία που επισυνάπτονται στο σχετικό Δελτίο Τύπου για το 1ο τρίμηνο του 2020 αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 κυρίως από τα μέσα Μαρτίου 2020 και έπειτα, όταν τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα. Όπερ σημαίνει ότι, η επίδραση της υγειονομικής κρίσης στον ρυθμό ανάπτυξης ήταν περιορισμένη, ακόμα, τότε και ότι η συρρίκνωση είναι αποτέλεσμα εκτροχιασμού της οικονομίας.
Τούτων δοθέντων τα στοιχεία του β τριμήνου αναμένεται να προκαλέσουν σοκ, καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται εν μέσω δύο παράλληλων και αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων. Αυτό που μένει, τώρα, να καταγραφεί είναι η επίδραση των μέτρων στήριξης στην οοικονομία και το κλίμα που θα δημιουργήσει η προσδοκία και προοπτική εισροής ευρωπαϊκών κεφαλαίων για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως επισημάνει την απώλεια ελέγχου της ελληνικής οικονομίας από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, προειδοποιώντας για την ένταση της πρόσκρουσης στο δεύτερο τρίμηνο και εξαιτίας του κορονοϊού.
Ο τριμηνιαίος ρυθμός μεταβολής του ελληνικού ΑΕΠ
– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.
– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.
– Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,3%.
– Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8,0%.
Ετήσιες μεταβολές
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ελληνικού ΑΕΠ
– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.
– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.
-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,01%.
-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%.
Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα
«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ, ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Σύμφωνα με αυτά, κατέγραψε ρυθμό ύφεσης, σε ετήσια βάση, -0,9%.
Η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο αυτής των χωρών της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο -3,2%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αυτό αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή του, είναι προς την ορθή κατεύθυνση.
Η συντεταγμένη πορεία της Κυβέρνησης, του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών φέρνει καλά αποτελέσματα, και μέσα στις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση.
Πιστεύω ότι με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και συνοχή θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση που ενέσκηψε από την πανδημία, με το ελάχιστο κοινωνικό και οικονομικό κόστος».