Στρατηγική ενίσχυσης του αντιτουρκικού αισθήματος στην ελληνική κοινωνία φαίνεται ότι ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, με διαρροές και διατήρηση των θεμάτων που εγείρει η Τουρκία στην επικαιρότητα με απαντήσεις και δημόσια διπλωματία, θέλοντας έτσι να ενεργοποιήσει εθνικιστικά αντανακλαστικά στην κοινωνία και να περιορίσει την φθορά που δημιουργεί η τουρκική προκλητικότητα στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στις τουρκικές προκλήσεις και προβοκάτσιες δεν απαντά ποτέ ο πρωθυπουργός, ούτε κύκλοι του Μαξίμου, αλλά την αντιμετώπιση χρεώνονται αποκλειστικά οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας. Πρόκειται για στρατηγική επιλογή, αφενός για να αποφευχθεί η “παγίδα” διαλόγου που στήνει ο Ταγίπ Ερντογάν και αφετέρου για να διατηρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη δυνατότητα αλλαγής στρατηγικής και να προστατεύσει το πολιτικό του κεφάλαιο.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η δημοσιοποίηση χαρτών, από ελληνικής πλευράς, που απεικονίζουν τα οικόπεδα που επιχειρεί να διεκδικήσει η Άγκυρα, στη βάση του τουρκολυβικού Μνημονίου, τα οποία βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αν και η Τουρκία ισχυρίζεται ότι βρίσκονται στη δική της.
Βέβαια,, όπως επισημαίνει μιλώντας στον Σκάι ο Κωνστνατίνος Φίλης, η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει συντεταγμένες για τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας στον ΟΗΕ, καθώς για να πράξει κάτι τέτοιο απαιτεί συμφωνία με μια τουλάχιστον όμορη χώρα που θα αναγνωρίζει τα δικαιώματα. Κάτι που έπραξε η Τουρκία με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, προλαβαίνοντας την Ελλάδα που κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση με την Αίγυπτο και με την Κύπρο.
Χθες, πάντως, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε την κίνηση της Άγκυρας παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκολυβικού Μνημονίου.
Επικοινωνιακά, όλες οι πλευρές επιχειρούν να καταγράψους τις απόψεις και θέσεις τους στην εσωτερική κοινή γνώμη, ενώ απέναντι στο διεθνή παράγοντα επιλέγουν διαφορετικές στρατηγικές, με την Άγκυρα να προβάλλει την πρόσκληση σε διάλογο, επιχειρώντας να επισκιάσει τις προκλήσεις και την Αθήνα να έχει “ταμπουρωθεί” πίσω από το Διεθνές Δίκαιο.
Ο χάρτης
Τον σχετικό χάρτη αποκάλυψε πρώτος, χθες, ο Σκάι, ενώ σήμερα επανήλθε σε αυτό με τον καθηγητή και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Φίλη να παρουσιάζει και να αναλύει τους χάρτες. Το θέμα προσεγγίζουν ευρύτερα η “Καθημερινή” και ο Ελεύθερος Τύπος. Ειδικότερα, αποκαλύπτεται ο χάρτης βάσει του οποίου αιτείται άδειες ερευνών και εξόρυξης από τη διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου, η κρατική εταιρία πετρελαίου της Τουρκίας TPAO.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού, στο χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν 7 σημεία που βρίσκονται βορειοανατολικά και ανατολικά της Ρόδου, ανατολικά και νοτιοανατολικά της Καρπάθου και ανατολικά και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Συνολικά, η Τουρκία επιχειρεί να εγείρει διεκδικήσεις για 24 οικόπεδα.
Η τουρκική εταιρεία ζητά να πραγματοποιήσει έρευνες μέχρι και τα 6 μίλια από τα νησιά, καθώς η Τουρκία δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στα ελληνικά νησιά.