Αντιληπτή έγινε από τη Ρώμη, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε Ελλάδα και Ιταλία, η πίεση που άσκησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της black list τουριστικών προορισμών και αποδοχής τουριστών που εξέδωσε το υπουργείο Τουρισμού.
Οι σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία υιοθετεί ετερόκλητες θέσεις σε μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και επιχειρεί να διατηρήσει ισορροπία με Τουρκία και Ρωσία, κρατώντας αποστάσεις από κείμενα καταγγελιών στην ΕΕ, ακόμα και παρεμποδίζοντας τη λήψη αποφάσεων από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ιταλία απείχε από το πρόσφατο κείμενο καταγγελίας των νοτίων που υπέγραψαν πέντε υπουργοί Εξωτερικών, ενώ δεν προσχώρησε στον East Med, υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα του έργου και υποβαθμίζοντας τη γεωπολιτική βαρύτητα της συμφωνίας.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα ελληνικών και ιταλικών εφημερίδων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας και υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, τηλεφώνησε στον Έλληνα ομόλογό του και του εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την τουριστική black list, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστή η απάντηση ή το κλίμα που εισέπραξε. Κάποια από τα δημοσιεύματα αναφέρουν μάλιστα ότι απειλήθηκε με ακύρωση και επίσκεψή του Ιταλού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Ιουνίου.
Το κλίμα, σε κάθε περίπτωση είναι τεταμένο. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα προβληματικό, καθώς φαίνεται ότι η Αθήνα ήθελα να δείξει ότι η δική της δυσαρέσκεια για τη στάση της Ρώμης στα ελληνοτουρκικά και εν γένει γεωπολιτικά και γεωοικονομικά ζητήματα, είναι επίσης έντονη.