Σκλήρυνση της στάσης της Αθήνας απέναντι στην Άγκυρα σηματοδοτεί η επίδοση διαβήματος διαμαρτυρίας στον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα από το υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρώντας έτσι στον έκνομο διαχωρισμό της τεμαχίων που ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και προλαβαίνοντας την επικείμενη εκχώρηση αδειών ερευνών από την τουρκική κυβέρνηση στην κρατική εταιρία πετρελαίων.
Επιθετικός εμφανίστηκε νωρίτερα, σε δηλώσεις του απέναντι στην Τουρκία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος έκανε λόγο για απόφαση «παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου και μία ακόμη ενέργεια που αποπειράται να σφετεριστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».
«Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα»,
ανέφερε ακόμη στη δήλωσή του Ελληνας ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει και αυτή την πρόκληση.
Η Αγκυρα χώρισε σε συνολικά 24 οικόπεδα, με επίσημη πράξη, την περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου που εκτείνεται από τις τουρκικές ακτές μέχρι το σημείο που με βάση αυτό αρχίζει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Λιβύης (οικόπεδα U16 και U17), σύμφωνα με την αρίθμηση της τουρκικής κυβέρνησης.
Η δημοσίευση της πράξης αυτής στην Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της γείτονος, ουσιαστικά αποτελεί το προηγούμενο βήμα πριν την οριστική παραχώρηση συμβολαίων επί των 24 οικοπέδων στην Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ). Κάποια από αυτά τα οικόπεδα βρίσκονται από έξι μίλια και πλέον ανατολικά της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου και επικαλύπτουν μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η Τουρκία φαίνεται ότι επιχειρεί να δημιουργήσει στο Αιγαίο σκηνικό αντίστοιχο με αυτό που επέβαλε στην Κύπρο, στέλνοντας ερευνητικά σκάφη και πλωτά γεωτρύπανα, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στην περιοχή.
Η Άγκυρα έχει δείξει ξεκάθαρα τις προθέσεις της να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις άνευ όρων και εφ όλης της ύλης, γι’ αυτό και ανοίγει διαρκώς τη βεντάλια των διεκδικήσεων, απειλώντας με θερμό επεισόδιο και κρατώντας την ένταση σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η Αθήνα, γνωρίζοντας ότι για μια τέτοια διαπραγμάτευση απαιτείται προετοιμασία ετών, lobbying και διεθνής σταθερότητα, αποφεύγει να εμπλακεί σε μια τέτοια συζήτηση, καθώς δεν πληρούνται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις.