Μπροστά σε νέο κύκλο εσωτερικών αναταραχών και διεθνών πιέσεις βρίσκεται η Κίνα καθώς το κογκρέσο πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία το νόμο για την εθνική ασφάλεια, που υπονομεύει τα δικαιώματα στο Χόνγκ Κοχνγκ και ερμηνεύεται ως μια ακόμη προσπάθεια πλήρους προσάρτησης της ημιαυτόνομης περιοχής, προκαλώντας αντιδράσεις και επεισόδια.
Για το Πεκίνο οι ταραχές του 2019 και η ήττα στις πρόσφατες εκλογές στο Χονγκ Κονγκ δεν ήταν παρά ένας ακόμη λόγος για την προώθηση της πολιτικής πλήρους προσάρτησης της ημιαυτόνομης περιοχής. Η επιρροή που ασκούν τρίτες χώρες στο Χονγκ Κονγκ και ο τρόπος που την εκμεταλλεύονται ώστε να πιέσουν την Κίνα, αποτελεί σύμφωνα το Πεκίνο, το πραγματικό πρόβλημα.
Οι άλλωστε ΗΠΑ αμφισβητούν ανοιχτά το δόγμα της ενιαίας Κίνας, συσφίγγοντας τις σχέσεις και την αμυντική συνεργασία με την Ταϊβάν, ενώ εντείνουν την παρουσία τους στη Νότια Σινική Θάλασσα. Ο Ντόναλντ Τραμπ, μάλιστα, ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Κίνας, τόσο για την υπόθεση του κορονοίού, για την οποία οι ΗΠΑ έχουν καταθέσει και αγωγή, όσο και για τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ. Οι υπέρμετρες αντιδράσεις του προέδρου των ΗΠΑ, βέβαια, αποδίδονται κυρίως στην προσωπική του ατζέντα και στην ανάγκη να αλλάξει την πολιτική και ειδησεογραφική ατζέντα, καθώς οι νεκροί από την πανδημία ξεπέρασαν τις 100 χιλιάδες και η ύφεση τις προβλέψεις.
Από Ευρωπαϊκής πλευράς, υπάρχει μεν ανησυχία, όπως δήλωσε ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Γιόζιπ Μπόρελ, αλλά η Ένωση δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποβαθμίσει τις σχέσεις της με το Πεκίνο.
Ο νέος νόμος
Την Παρασκευή, το κινεζικό κογκρέσο πέρασε το νέο νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, τον οποίο έχουν επικρίνει ΗΠΑ και ΕΕ, καθώς περιορίζει την ελευθερία έκφρασης και υπονομεύει περαιτέρω που ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στην πόλη και χώρες της Δύσης φοβούνται ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ειδικό καθεστώς αυτονομίας και τις ελευθερίες της τάχθηκε σήμερα το κινεζικό κοινοβούλιο.
Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η νομοθεσία έχει στόχο να αντιμετωπίσει την απόσχιση, την ανατροπή, την τρομοκρατία και την ξένη ανάμειξη στην πόλη αλλά το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε τις πρώτες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ μετά από αρκετό καιρό.
Ο νόμος της κινεζικής κυβέρνησης για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ τροφοδοτεί φόβους στην ίδια τη μητρόπολη και έξω από αυτή ότι το Πεκίνο επιβάλλει την εξουσία του και διαβρώνει τον υψηλό βαθμό αυτονομίας που απολαμβάνει η πρώην βρετανική αποικία βάσει του μοντέλου «Μία χώρα, δύο συστήματα» από τότε που επέστρεψε σε κινεζική κυριαρχία το 1997.
Οι ταραχές
Στο Στο Χονγκ Κονγκ είχαν ήδη αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών καθώς οι νομοθέτες της μητρόπολης συζητούσαν έναν άλλο νομοσχέδιο που θα ποινικοποιεί κάθε προσβλητική ενέργεια προς τον κινεζικό εθνικό ύμνο, ενώ οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις με στόχο να διατηρηθεί η αυτονομία της πόλης.
Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε εμπορικό κέντρο για να τραγουδήσουν συνθήματα, αλλά δεν υπήρξε επανάληψη των χθεσινών επεισοδίων όταν η αστυνομία προχώρησε σε 360 συλλήψεις καθώς χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους εξοργισμένοι με το νομοσχέδιο για τον εθνικό ύμνο και τη νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια που πρότεινε η Κίνα.
Πέρυσι, η πόλη συνταράχθηκε για μήνες από συχνά βίαιες διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας εξαιτίας της προσπάθειας να εισαχθεί ένας νόμος, που στη συνέχεια αποσύρθηκε, για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.
Οι προηγούμενες διαδηλώσεις
Η Κίνα είχε προσπαθήσει το 2019 να περάσει νόμο για τη μεταφορά κρατουμένων από το Χονγκ Κονγκ, με πρόφαση την έκδοση ενός νεαρού που είχε παραδεχθεί ότι σκότωσε την κοπέλα του και είχε διαφύγει στην Ταϊβάν. Η κίνηση αυτή πυροδότησε για ακόμη μια φορά βίαιες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, με αποτέλεσμα η τοπική κυβέρνηση να αποσύρει τελικά το νομοσχέδιο. Στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές που ακολούθησαν τα φιλοκενιζικά κόμματα υπέστησαν βαριά ήττα, ενώ ενισχύθηκαν τα τοπικιστικά και αυτονομιστικά.
Το προηγούμενο κύμα διαδηλώσεων οδήγησε την οικονομία του Χονγκ Κονγκ σε ύφεση, διακόπτοντας τις μεταφορές, ενώ υπήρξαν ακόμα και φήμες για bank run, για τις οποίες οι αντικρουόμενες πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν.
Διεθνείς πολιτικές αντιδράσεις
Τα μέλη του κινεζικού Κοινοβουλίου, του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, που συνεδριάζουν στο Μέγαρο του Λαού, ξέσπασαν σε παρατεταμένα χειροκροτήματα όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας: 2.878 ψήφοι υπέρ, με 1 κατά, και 6 αποχές.
Οι λεπτομέρειες του νόμου πρόκειται να αποσαφηνιστούν τις επόμενες εβδομάδες. Αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από τον Σεπτέμβριο.
Οι κινεζικές αρχές και η στηριζόμενη από το Πεκίνο κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ λένε ότι δεν υπάρχει καμία απειλή για την αυτονομία της πόλης και ότι ο νέος νόμος θα έχει πολύ συγκεκριμένη στόχευση.
«Ο νόμος δεν θα επηρεάσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της μητρόπολης Κάρι Λαμ σε ανακοίνωση, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ θα συνεργαστεί πλήρως με το Πεκίνο «προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες νομοθετικές εργασίες το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε.
Παρά τις διαβεβαιώσεις, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εκφράσει ανησυχίες για την εξέλιξη αυτή και τις επιπτώσεις της σε ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο χρηματοπιστωτικά κέντρα.
Λι Κετσιάνγκ: Κίνα και ΗΠΑ να διαχειριστούν τις διαφορές τους
Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να σεβαστούν η μία τα βασικά συμφέροντα της άλλης και να διαχειριστούν τις διαφορές τους, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, σημειώνοντας ότι η αποσύνδεση των οικονομιών τους δεν είναι καλή για τον κόσμο.
«Πιστεύω ότι και οι δύο χώρες θα πρέπει να σεβαστούν η μία την άλλη και να αναπτύξουν μια σχέση βασισμένη στην ισότητα, να σεβαστούν η μία τα βασικά συμφέροντα και τις κύριες ανησυχίες της άλλης και να αγκαλιάσουν τη συνεργασία»,
δήλωσε ο Λι στην ετήσια συνέντευξη Τύπου ύστερα από την ολοκλήρωση της ετήσιας συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου.
Ο Λι δήλωσε επίσης ότι ο νόμος για την εθνική ασφάλεια, τον οποίο το κινεζικό Κοινοβούλιο ψήφισε να εφαρμοστεί στο Χονγκ Κονγκ, θα ωφελήσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ευημερία της μητρόπολης.
Η Κίνα δεν χρειάζεται ένα μαζικό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, αλλά η ανάπτυξη παραμένει σημαντική και η ρευστότητα θα αυξηθεί διότι «οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα».
Ο Λι τόνισε ότι το βάρος στη χάραξη της πολιτικής έχει στραφεί στη διασφάλιση της σταθερότητας στην απασχόληση, τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, το ξένο εμπόριο, τις ξένες και εγχώριες επενδύσεις και τις προσδοκίες της αγοράς.