Χειρισμούς για να κεφαλαιοποιήσει την τουρκική προκλητική συμπεριφορά κάνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, εκδίδοντας ανακοίνωση που καταδικάζει την ανάγνωση του Κορανίνου εντός της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, ανήμερα της Άλωσης της Πόλης στις 29 Μαΐου,
Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε εξαγγείλει την πρόκληση αυτή και την πραγματοποίησε, καταδεικνύοντας πρόθεση να τραβήξει έτι περαιτέρω το σχοινί στις διμερείς σχέσεις.
Η τακτική του Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται αδιέξοδη, καθώς πριμοδοτεί την ένταση. Μέχρι στιγμής όμως, η συμπεριφορά της Ελλάδας στο Αιγαίο και τον Έβρο έχει αποτρέψει θερμό επεισόδιο. Βέβαια, αν η Τουρκία επεδίωκε ατύχημα ή έξαρση θα μπορούσε να την έχει πετύχει. Στρατηγικά, η Άγκυρα δοκιμάζει και “λυγίζει” τα όρια, πατάει, χωρίς να περνάει τις κόκκινες γραμμές και εν γένει δοκιμάζει ανοχές και αντιδράσεις.
Πίσω από κάθε κίνηση της Τουρκίας υπάρχουν ταυτόχρονα ηχηρά και υπόκωφα μηνύματα, ενώ ανεξαρτήτως της κατάστασης, συνήθως εντάσσονται σε ευρύτερη πολιτική διεκδικήσεων.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών.
Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος.
Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.
Η ελληνική κυβέρνηση με την ανακοίνωση αυτή επιχειρεί να καταγράψει και να αναδείξει τις νέες τουρκικές προκλήσεις, ως πάγια πρακτική και να τις καταγράψει στη μακρά λίστα παραβάσεων, σε μια προσπάθεια να κερδίσει πόντους έναντι του διεθνούς παράγοντα.
Στο επίπεδο της εκκλησιαστικής διπλωματίας, η κατάσταση είναι πιο περίππλοκη απ΄ότι φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού. Η χριστιανική κοινότητα, θα μπορούσε να περιμένει στήριξη από τις δυτικές εκκλησίες, το Βατικανό, τους Προτεστάντες και άλλους, όχι όμως από την Εκκλησία της Ρωσίας ή της Σερβίας, δεδομένων των εσωτερικών προβλημάτων, εξαιτίας της αναγνώρισης της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής Εκκλησίας.
Αντιθέτως, η Εκκλησία της Ρωσίας θα μπορούσε να επωφεληθεί από την τουρκική προκλητικότητα, προωθώντας την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά, ως ένδειξη αδυναμίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του χαρακτήρα του.