Ευρύ φάσμα προκλήσεων απέναντι στην Ελλάδα αναπτύσσει η Τουρκία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές το αποτέλεσμα που επιδιώκει μέσα από αυτή τη διαδικασία, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν καλείται ταυτόχρονα να διαχειριστεί τις ιδιαίτερα δύσκολες πολιτικές εντάσεις στο εσωτερικό, την καταρρέουσα οικονομία και την αναδιάταξη ισορροπιών με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την ΕΕ.
Το νέο μπαράζ προκλήσεων που αναπτύσσει η Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημειολογική βαρύτητα καθώς σε αυτό προσωπικά ο Ταγίπ Ερντογάν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ, καταδεικνύοντας έτσι οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι ηθελημένα κλειστοί.
Το εύρος και η ένταση των προκλήσεων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς η άνευ προηγουμένου κλιμάκωση δείχνει ότι η Άγκυρα προσδοκά άμεσα αποτελέσματα σε κάποια μέτωπα. Συνεπώς, πλέον αλλάζει ο συντελεστής επικινδυνότητας για ατύχημα ή θερμό επεισόδιο, εξαιτίας της πίεσης που διοχετεύεται σε όλα τα επίπεδα.
Η Τουρκία, επιζητεί τρόπο ώστε να οδηγήσει την Ελλάδα σε τραπέζι διαπραγματεύσεων με όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα ανοιχτά. Μια τέτοια εξέλιξη θα ανάγκαζε την Ελλάδα να διαπραγματευτεί από δυσχερή θέση.
Ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζει φιέστα για την Άλωση της Πόλης, στην οποία έχει διαρρεύσει ότι θα γίνει προσευχή μέσα στην Αγιά Σοφιά, κίνηση που αποτελεί προσπάθεια επίδειξης επιβολής, η οποία όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν απευθύνεται στο εσωτερικό ή στην Ελλάδα. Επίσης, ο Μεβούτ Τσαβούσογλου απειλεί με ανανέωση της ορμής των προσφυγικών ροών, ενώ ένταση υφίσταται και σε επιχειρησιακό επίπεδο στον Έβρο και στον Ουρανό του Αιγαίου.
Παράλληλα, όμως αναπτύσσεται και μια ακόμη ομάδα προκλητικών κινήσεων, που εστιάζονται στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία προαναγγείλει διαρκώς έρευνες και γεωτρήσεις, ενώ τώρα στέλνει και σημειολογικά μηνύματα μέσα από χάρτες, θέλοντας να προβάλλει εθνική υπεροχή και να “ταπεινώσει” αντιστοίχως την ελληνική κυβέρνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η δέσμευση περιοχών νότια της Κρήτης με λέξεις που σχηματίζουν τη φράση “Πόσο ευτυχισμένος είναι αυτός που αποκαλείται Τούρκος”, αλλά και η “αντι-Navtex” που εξέδωσε η Τουρκία για μπλοκάρει ελληνική άσκηση στο Καστελόριζο, τακτική που στοχεύει να γκριζάρει περιοχές.
Η Άγκυρα επιμένει να αναδεικνύει ζητήματα αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, τα οποία προβλέπονται μεν στη Συνθήκη των Παρισίων, στην οποία όμως η Τουρκία δεν είναι αντισυμβαλλόμενο μέρος. Στόχος των κινήσεων αυτών, παραδοσιακά, είναι η εδραίωση ικανού άλλοθι για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία προσδιορίζει τα όρια της Τουρκίας.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι σε 3-4 μήνες θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις νότια του Καστελόριζου και ο Ερντογάν όπως φαίνεται στις φωτογραφίες αποχαιρετά τον Πορθητή .
Το ερώτημα είναι ένα και θα απαντηθεί σύντομα: πως θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο βήμα των Τούρκων ,το οποίο θα ΄ναι σίγουρα πέρα από τις κόκκινες γραμμές που εκ των πραγμάτων έχουμε…