Την ανατροπή του status quo στη Λιβύη αναγνωρίζει η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, επισημαίνοντας την αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων με έξωθεν παρεμβάσεις, δύο ημέρες μετά την προτροπή του Σεργέι Λαβρόφ στον πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής για ειρήνευση και ενώ η Μόσχα δεν παραδέχεται ούτε ότι διέθετε, ούτε ότι απέσυρε μισθοφόρους της Wagner από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
«Διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση στη Λιβύη εξακολουθεί να επιδεινώνεται. Η εκεχειρία, που είχε ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, τελικά δεν εφαρμόζεται. Οι εχθροπραξίες, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, ξανάρχισαν και είναι σε πλήρη εξέλιξη»,
δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μιλώντας σε on-line διάσκεψη της Διπλωματικής Λέσχης της Μόσχας.
«Παράλληλα», είπε η Ζαχάροβα, «η κατάσταση επί του πεδίου διαφέρει ουσιαστικά από εκείνη που υπήρχε την στιγμή που τερματίσθηκαν οι ένοπλες συγκρούσεις. Χάρη στην μαζική έξωθεν βοήθεια ο συσχετισμός των δυνάμεων έχει αλλάξει».
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η περαιτέρω συνέχιση της σημερινής κρίσης, την οποία χαρακτηρίζουμε συστημική κρίση, απειλεί την Λιβύη και τον πολύπαθο λαό της με καταστροφικές συνέπειες», κατέληξε η Μαρία Ζαχάροβα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι εσχάτως ο στρατηγός Χαφτάρ έχει χάσει σημαντικές θέσεις και βάσεις στην Τρίπολη και φέρεται να αμφισβητείται από το Κάιρο, ενώ ταυτόχρονα η Ρωσία φαίνεται να περιορίζει την έκθεσή της. Η Τουρκία, φέρεται ότι έχει εγκαταστήσει αντιαεροπορικά πέριξ της πρωτεύουσας της Λιβύης. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για δράση με δικά της βομβαρδιστικά στην περιοχή, κάτι που αρνείται η Μόσχα.
Προσφάτως, πάντως, ο γενικός γραμματέας του NATO έδωσε το πράσινο φως στην Τουρκία για την εγκατάσταση της αεράμυνας στη ΄Λιβύη, στέλνοντας μηνύματα αλλαγής στάσης και υποστήριξης των θέσεων της Άγκυρας.3
Πάντως, οι εξελίξεις στη Λιβύη, φαίνεται ότι δημιουργούν προβλήματα στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, με τη Μόσχα να διαμαρτύρεται για αντιρωσισμό στην Άγκυρα.