Εντείνει τις ενέργειες στην κατεύθυνση της οργανωτικής και λειτουργικής αναδιάρθρωσης η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με στόχο την εμπροσθοβαρή περιστολή του λειτουργικού κόστους, έτσι ώστε να εξοικονομήσει κεφάλαια και χώρο για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ρίσκου και της νέας γενιάς NPL’s.
Σε αυτό το πλαίσιο, στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, η τράπεζα σχημάτισε σχετικές προβλέψεις 90 εκατ. στον ισολογισμό της, οι οποίες θα αναλωθούν σε αποζημιώσεις για αποχωρήσεις προσωπικού. Παράλληλα, η διεύθυνση προσωπικού της τράπεζας θα ξεκινήσει πρόγραμμα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την αύξηση της αποδοτικότητας, εκμεταλλευόμενη τις νέες εμπειρίες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, όπου μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων εργάζονταν από τα σπίτια του, ενώ αρκετοί συνεχίζουν ακόμα.
Όσον αφορά στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, η διοίκηση της Εθνικής έχει θέσει ως στόχο την αποχώρηση 800 εργαζομένων από την ηλικιακή ομάδα των 45-55. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη εθελουσία αποχώρησαν από την τράπεζα 1100 άτομα, τα οποία, βέβαια, δήλωσαν συμμετοχή υπό πολύ καλύτερες συνθήκες στην αγορά.
Πλέον, όμως, η επίτευξη του στόχου για την εθελουσία θα είναι μεγάλη πρόκληση για τη διεύθυνση προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας, καθώς η δραματική επιδείνωση των συνθηκών στην οικονομία, περιορίζει -αν δεν εξαντλεί- τις βλέψεις για μεταπήδηση σε άλλη τράπεζα ή επιχειρηματικό κλάδο, με την ασφάλεια που πακέτου αποχώρησης.
Οι συνθήκες, για τα τραπεζικά στελέχη, είχαν αρχίσει να επιδεινώνονται πριν από την κρίση του κορονοϊού, καθώς η κατάρρευση της Praxia, λίγο καιρό μετά τις αθρόες προσλήψεις προσωπικού, που προέρχονταν από αντίστοιχα προγράμματα εθελουσίας σε όλες τις συστημικές τράπεζες, διέλυσε τον μύθο της εργασιακής ασφάλειας στο υπό διαμόρφωση, υβριδικό τραπεζικό σύστημα.